<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedgang i alkoholsalget i 2. kvartal

I 2. kvartal ble det omsatt 111 millioner vareliter alkohol. Det er en reduksjon på 4 prosent fra samme kvartal i fjor, viser nye tall fra SSB.

Publisert 6. sep. 2023 kl. 08.50
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 201 ord
NEDTUR: Champagne og andre drikkevarer i hyllene hos Vinmonopolet.  Foto: Iván Kverme

I 2. kvartal i 2019 var totalt vareliter på 99 millioner liter. I samme kvartal i år er den på 111 millioner liter – altså noe høyere enn før koronapandemien.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) inkluderer ikke varer som blir kjøpt på taxfree, over grensen eller i utlandet. Denne typen varekjøp var begrenset under koronanedstengningen og har dermed påvirket tallene i 2020 og 2021.

Ser man på tallene for det første halvåret av 2023 ble det omsatt 197 millioner vareliter alkohol. Sammenlignet med 2022 falt alkoholomsetningen med 6 millioner liter, som tilsvarer en nedgang på 1 prosent.

– Det blir spennende å se om omsetningen i vareliter faller tilbake til samme nivå som det var i 2019. Når man ser på vareliter for vin kan det allerede tyde på en stabilisering i liter mengde solgt, sammenlignet med 2. kvartal 2022, sier Jonas Eid Lauveng i SSB.

I andre kvartal var reduksjonen i omsetningstallene størst for brennevin og øl med en 8 prosent og 5 prosent nedgang i vareliter. For vin har litermengden vært nærmest lik som 2. kvartal i fjor med en nedgang på 0,6 prosent. For rusbrus har den gått opp med 0,7 prosent.

Ifølge SSB er vareliter enhver drikk med alkoholstyrke over 0,7 prosent.

NTB