<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dagligvarekjedene er uærlige

Dagligvarekjedene forsøker å dytte ansvaret for de høye matprisene på politikerne. Sannheten er en helt annen, hevder Anders Nordstad.

Publisert 13. sep. 2023 kl. 13.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 491 ord
SOLID FORTJENESTE: Prisene på tomater øker langt mer for forbrukerne enn det de gjør inn til dagligvarekjedene. Illustrasjonsfoto: NTB

Ifølge oppdatert markedsinformasjon fra Grøntprodusentenes Samarbeidsråd var gjennomsnittlig noteringspris på runde norske tomater 23,95 kroner per kilo i 2022 (uke 1 til 35). I samme periode i 2023 var prisen 24,94 kroner. En prisøkning på 0,99 kroner per kilo, eller 4 prosent, altså.

Anders Nordstad. Foto: Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Gjennomsnittlige importpriser var ifølge samme kilde i 2022 på 24,20 kroner per kilo (inklusive toll i de periodene av året det faktisk er toll). Hittil i år har importprisen vært 24,44 – en økning på 1 prosent.

Men ifølge VGs matbørs har prisen på runde tomater – i gjennomsnitt for alle kjeder – økt fra 27,96 kroner per kilo i september 2022 til 56,57 kroner per kilo i september i år. Dette er en prisoppgang på ikke mindre enn 102 prosent! Prisen i 2022 ble oppgitt per kilo, mens prisen i år er oppgitt per 0,5 kilo! Så kan jo dere lesere og kunder selv lure på hvorfor enhetsmengden er endret.

Prisen på spanske runde tomater har ifølge EU-kommisjonen gått ned med 31,44 prosent fra juli 2022 til juli 2023. En svak norsk krone kan kanskje forklare noe av hvorfor importprisen ikke har gått ned like mye, men det endrer ikke på det faktum at spanske tomater er blitt vesentlig billigere – også målt i norske kroner.

Trygve Hegnar kalte meg «frekkere enn flatlusa» for et par år siden. Noe jeg så på som en hedersbetegnelse

Det som fortsatt står ubesvart, er hvorfor prisen på tomater har gått så mye opp i norske butikker, når prisen på norske og importerte tomater (inkl. toll) ikke har endret seg i vesentlig grad det siste året og prisen på europeiske tomater har gått ned i samme periode?

Dette kan sikkert noen fra dagligvarekjedene selv svare på.

Jeg har ingenting imot at noen tjener penger på å selge tomater – absolutt ikke – men jeg reagerer på at ikke dagligvarekjedene kan være ærlige med det de holder på med. Alle vet jo at de er handelsmenn, som har til oppgave å finne ut hva folk flest er villige til å betale for ting. Som tomater.

Men det jeg reagerer sterkt på er at dagligvarekjedene nå utøver press på norske politikere for å få dem til å kutte momsen på sunn mat! Som tomater.

De forsøker å dytte ansvaret over på politikerne våre!

Når sannheten er en helt annen.

Trygve Hegnar kalte meg «frekkere enn flatlusa» for et par år siden. Noe jeg så på som en hedersbetegnelse.

Hva jeg da skal kalle dette, vet jeg ærlig talt ikke.

For én gangs skyld har jeg ikke ord.

Anders Nordstad

Siviløkonom og tidligere generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag