<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Globalt olivenolje-prishopp etter tørke

Ekstremtørke har ført til en kraftig oppgang i prisene på olivenolje de siste månedene, og det er ingen tegn til bedring.

Publisert 19. sep. 2023 kl. 08.32
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 186 ord
STIGER: Prisene på olivenolje stiger over hele verden etter tørkeperioder hos de største produsentene. Foto: Dreamstime

Olivenoljeprisene har skutt i været over hele verden til nye rekorder som følge av alvorlig tørke i de største produsentlandene, melder CNBC.

Ifølge det amerikanske landbruksdepartementet har verdensprisene for olivenolje steget til 8.900 dollar pr. tonn i september som følge av «ekstremt tørt vær» i Middelhavsområdet.

Allerede i august var gjennomsnittsprisen 130 prosent høyere sammenlignet med året før, og det var ifølge departementet ingen tegn til bedring.

Spania, verdens største produsent og eksportør av olivenolje, har vært hardt rammet av intens tørke i månedsvis. Ifølge data fra råvaremarkedets intelligensfirma Mintec, har Spanias olivenoljeproduksjon den siste sesongen stupt til rundt 610.000 tonn - en nedgang på over 50 prosent.

Mintec advarte om at hvis lagrene av olivenolje fortsetter å bli tømt på grunn av tørken, kan forsyningene bli oppbrukt før oktober, når de ferske avlingene vanligvis kommer.

Ifølge International Olive Council, en mellomstatlig organisasjon bestående av medlemmer som utgjør mer enn 98 prosent av verdens olivenproduksjon, er Hellas og Italia henholdsvis den nest største og tredje største produsenten av olivenolje.

Tyrkia, som også er en betydelig produsent av olivenolje, har suspendert bulkeksporten frem til 1. november, som et resultat av den globale prisøkningen.