<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU-topp: Handelsforholdet til Kina er veldig ubalansert

EU mener det nå er behov for å resette handelsforholdet med Kina. Tirsdag er det duket for toppmøte.

Publisert 23. sep. 2023 kl. 10.13
Oppdatert 23. sep. 2023 klokken 10.29
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 185 ord
EUs HANDELSKOMMISSÆR: Valdis Dombrovskis. Foto: Bloomberg

EU har et «veldig ubalansert» handelsforhold med Kina, sier handelskommissær Valdis Dombrovskis under et møte i Shanghai lørdag, melder Bloomberg News.

Dombrovskis leder EUs delegasjon som for øyeblikket er på besøk i landet.

Ifølge Bloomberg News forsøker EU nå å finne ny balanse i sin strategi overfor Kina. Ønsket er mindre risiko og å redusere avhengigheten av den asiatiske stormakten, samtidig som de opprettholder tilgangen til markedet. 

Blant annet offentliggjorde EU-kommisjonen tidligere denne uken at den skal åpne en gransking av statsstøtte til elektriske biler som blir eksportert fra Kina. Det skapte reaksjoner i Beijing, som mener det er et trekk som vil «forstyrre og forvrenge den globale bilindustrikjeden».

Dombrovskis påpeker imidlertid at selv om EU forsøker å redusere sårbarheten når det gjelder «strategiske produkter», betyr det ikke at unionen har planer om å løsrive seg fra Kina, som det nå har rekordstor handel med.

Tirsdag skal det tiende høynivåmøtet om økonomi og handel mellom Kina og EU skal avholdes i Beijing. Ifølge Bloomberg News er det ifølge personer kjent med EUs planer, ventet at Dombrovskis der blant annet vil legge frem et behov for konkrete avtaler i et forsøk på å resette handelsforholdet.