<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyrkia seiler opp som «eksporthull» for Russland

Råvarehandelsgiganten Glencore fraktet tusenvis av tonn med russisk kobber, gjennom Tyrkia til Italia i år. Det viser hvordan frakt gjennom tredjepartsland grumser til bildet av Europas sanne avhengighet av russiske råvarer.

Publisert 26. sep. 2023 kl. 14.54
Oppdatert 26. sep. 2023 klokken 15.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 447 ord
SMUTTHULL: Eksporten av kobber fra Russland til Tyrkia øker. Der selges den videre til land som Italia. Her er Haydarpasa-havnen i Istanbul. Foto: Reuters

Den London-noterte olje- og metallhandleren Glencore kjøpte minst 5.000 tonn kobberplater produsert av russiske Ural Mining and Meallurgical Company (UMMC), som ble eksportert fra Tyrkia til havnen i Livorno i Italia, ifølge Financial Times.

Selv om det ikke foreligger noen bred avtale om sanksjonering av russiske metaller, er det vedtatt restriksjoner mot visse oligarker og produsenter siden krigen i Ukraina tok til. Blant annet har både Storbritannia og EU-landene innført sanksjoner mot flere direktører i UMMC, men ikke på selve selskapet.

USA fulgte opp med enda bredere og strengere sanksjoner mot UMMC i juli i år, etter at Glencores siste handler med det som er Russlands nest største kobberprodusent allerede var i gang.

Det foreligger ingen beviser om at Glencore har brutt noen sanksjoner, men handlene i seg selv understreker likevel den fortsatte avhengigheten Europa har av sentrale råvarer fra Russland. I tillegg viser det Tyrkias voksende rolle som omlastningspunkt. Det fremhever også hvordan Dubai er blitt et nytt hot spot for mellommenn som importerer russiske varer inn til Europa.

Varene ble solgt til Glencore av Haldivor Energy, et saudiarabisk selskap satt opp i 2019, og hadde Caloro Colombo-fabrikken i Lombardia i Italia som destinasjon. Der produseres kobberprodukter som brukes i elektriske kabler, transformatorer og elektronikk.

Glencore har sagt at handelen var «den siste delen» av en kontrakt som ble inngått før Russland invaderte Ukraina, og at selskapet «ikke har påtatt seg noen flere handelsavtaler med UMMC etter krigen startet», ifølge FT. Glencore sier også at det er på linje med deres egne vedtak om å ikke engasjere til mer handel med russerne, innført i mars 2022.

Import via Tyrkia øker

Flere europeiske tjenestemenn har uttalt at handel med Russland via tredjeland som Tyrkia, Kina og Saudi-Arabia demper effektiviteten fra vestlige sanksjoner.

– Import og eksport via tredjeland er det store problemet EU har ved implementeringen av sanksjonene, sier en italiensk tjenestemann til FT.

Import av russiskprodusert kobber via Tyrkia er nesten tredoblet, til 159.000 tonn i løpet av de syv første månedene av 2023, sammenlignet med samme periode året før, ifølge Trade Data Monitor. Det utgjør en tredjepart av Tyrkias kobberimport.

Forskningsselskapet CRU Group estimerer at den samlede tyrkiske importen av kobberkatoder (brukt i blant annet batteriproduksjon) og kobbertråd på 330.000 tonn er 125.000 tonn høyere i løpet av 2023s seks første måneder, sammenlignet med de første seks i 2022. Det betegner CRU som «langt over den innenlandske etterspørselen».

Italia har blitt Tyrkias største eksportdestinasjon for kobber, med en vekst på 3 prosent i år. Til sammenligning er det en stor nedgang i eksporten til Tyskland og Storbritannia. Dette viser at Italia er på vei til å bli en viktig del av handelsruten for russisk kobber, sier CRU.