<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grei «Black Friday» løfter handelsaksjer

Tall for fredagens omsetning bidro mandag til kursoppgang for aksjer som Amazon, CostCo og Walmart, tross tegn på redusert kjøpekraft.

Publisert 27. nov. 2023 kl. 16.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
TROSSET DÅRLIG ØKONOMI: I USA steg «Black Friday»-salget med 2-5 prosent fra i fjor, og CostCo-kursen var opp ved firetiden mandag. Foto: Bloomberg

Det var knyttet mye pessimisme til forrige ukes «Black Friday»-salg i USA, men fasiten viste en omsetningsvekst på 2,5 prosent fra samme dag i fjor. Netthandelen var særlig sterk, med en økning på 7,5 prosent. Det betyr imidlertid ikke at husholdningene vasser i penger; en uvanlig høy andel av «Black Friday»-kjøpene ble gjort på avbetaling. Ved firetiden mandag var detaljistene Amazon og CostCo uansett blant vinnerne i Nasdaq-indeksen, mens WalMart var nest best i Dow Jones-indeksen.

I den amerikanske banksektoren meldes det om omfattende stenging av filialer, idet selskaper som PNC Bank forsøker å redusere sine kostnader. Samtidig økte bruken av Feds krisefond for bankene (BTFP) med uvanlig høye 5 milliarder dollar i november, I alt utgjør nødhjelpen nå rekordhøye 114 milliarder dollar. Fed-lånene gis med sikkerhet i blant annet amerikanske statsobligasjoner og boliglånbaserte obligasjoner, selv om de seneste årenes renteoppgang har sendt markedsverdien av slike rentepapirer hodestups. S&Ps indeks for regionale bankaksjer har nå tapt 24 prosent siden nyttår, men er likevel opp med rundt 15 prosent fra bunnen i mai.

Gullgruveaksjer har i flere år vært børsens illeluktende løshunder, og i dag er selv investorer med tro på høyere gullpriser skeptiske til sektoren. Hovedårsaken er at dyrere innsatsfaktorer skviset gruvenes marginer, samtidig som gullprisen holdt seg relativt stabil. Mandag ble det edle metallet imidlertid omsatt for opptil 2019 dollar per unse i derivatmarkedet, noe som innebærer en oppgang på 9 prosent i det seneste året. I tillegg er en rekke råvarepriser, inkludert råolje, tilsynelatende på vei ned. Kombinasjonen lover godt for gullgruvenes marginer, og mandag ettermiddag var VanEcks børsnoterte indeksfond for denne typen aksjer opp med nesten 2 prosent. Forvalterens fond for mindre selskaper, VanEck Junior Gold Miners, fikk et enda større løft, og blant enkeltaksjene fikk den London-noterte gullprodusenten Fresnillo et kursløft på nær 6 prosent.