<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amazon vant i skattestrid mot EU

Amazon vant torsdag etter en lengre skattestrid med EU, og sparer 2,7 milliarder kroner.

Publisert 14. des. 2023 kl. 20.22
Oppdatert 14. des. 2023 klokken 20.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 187 ord
STRID: Amazon sparer 2,7 milliarder kroner etter å ha vunnet i skattestrid mot EU.  Foto: Bloomberg

AMZN.US

Domstolen i den Europoeiske union, Europas øverste domstol, støttet torsdag Amazon i en sak der den amerikanske e-handelsgiganten ble anklaget av Europakomisjonen for ulovlige skattefordeler. Saken startet i 2017, da Europakomisjonen hevdet at Amazon fikk ulovlige skattefordeler i Luxembourg, der selskapet har sitt europeiske hovedkvarter. 

I 2017 ble Amazon pålagt å betale tilbake 250 millioner euro, omtrent 2,7 milliarder kroner, til Luxembourg. 

Selskapet anket avgjørelsen, og fikk i 2021 støtte av en lavere EU-domstol, som hevdet at kommisjonen ikke klarte å bevise at selskapet hadde mottatt ulovlige skattefordeler. Kommisjonen anket deretter denne dommen og sendte det til ECJ, Europas øverste domstol. ECJ avviste Kommisjonens anke. 

«Vi ønsker domstolens avgjørelse velkommen, som bekrefter at Amazon har fulgt alle gjeldende lover og ikke mottatt spesiell behandling,» skrev Amazon i en melding torsdag. 

Bot til Apple 

I en lignende konflikt i 2016 ble Apple dømt av kommisjonen til å betale tilbake 13 milliarder euro til Irland. Kommisjonen hevdet at selskapet fikk spesiell behandling i Irland, der Apple har sitt europeiske hovedkontor. 

Apple anket og vant saken i 2020, men dommen er igjen anket av Europakommisjonen. Det vil si at ECJ trolig vil bestemme skjebnen også for Apple.