<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har ikke sett maken siden finanskrisen i 1994

Selv om Norge registrerer en markant oppgang i antall konkurser, meldes det om en rekordstor økning i Sverige.

Publisert 26. mars 2024 kl. 10.24
Oppdatert 26. mars 2024 klokken 10.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
TØFFERE TIDER: Sverige, her representert ved hovedstaden Stockholm, har sett en kraftig økning i antall konkurser det siste året. Foto: Dreamstime

I løpet av februar måned gikk 352 aksjeselskap konkurs i Norge, en økning på 7,6 prosent sammenlignet med februar 2023. Det fremgår av nye tall fra data- og analyseselskapet Experian.

Verste konkursmåneden i Sverige siden 1994

I Sverige meldes det om en konkursoppgang på hele 62 prosent til 902 når vi sammenligner februar med fjorårets tall. Det gjør februar til den verste konkursmåneden i Sverige siden finanskrisen i 1994.

– Mens Norge har hatt variasjon, med både opp- og nedgang i antall konkurser de siste månedene, har Sverige hatt en ensrettet økning i antall konkurser, noe som understreker den generelt svakere og mer utsatte økonomien i Sverige, sier Veronica Flyckt, direktør for Consumer Information Services & Analytics i Experian.

Kontrastfylt på Vestlandet

Om man ser på Norge, er det på Vestlandet tallene viser størst sprik i utviklingen. Her finner vi både fylket med størst økning og fylket med størst nedgang i antall konkurser.

– Nabofylkene Rogaland og Vestland har helt motsatt utvikling når det kommer til konkurser når februar måles mot februar for 12 måneder siden. I Rogaland ser vi en økning på 31,6 prosent, mens Vestland kan skilte med størst nedgang, med 15,6 prosent, sier Flyckt.

Konkursutsatte bransjer sliter fortsatt

Tradisjonelt konkursutsatte bransjer som bygg- og anleggsbransjen, varehandelen og overnatting- og serveringsbransjen så en økning i antall konkurser de siste 12 månedene. Disse tre bransjene står nå for 60 prosent av alle konkurser i perioden.

– Det er fremdeles bygg- og anleggsbransjen som har hatt flest konkurser. I løpet av de siste 12 månedene er det 991 virksomheter innen dette feltet som har gått konkurs, noe som gir en økning på 13,1 prosent, sier Flyckt.