<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norsk samler auksjonerer bort en av verdens eldste bøker

En av verdens eldste bøker er ventet å gå under hammeren for over 40 millioner kroner når Christie's selger deler av skriftsamlingen til norske Martin Schøyen.

Publisert 14:51 11. juni 2024
Oppdatert 14:55 11. juni 2024

Schøyen-samlingen dekker 5000 år av verdens skrifthistorie og er bygget opp over nesten 70 år, skriver E24. Forretningsmannen og bussarvingen Martin Schøyen, som i dag er 84 år gammel, var bare 15 da han begynte å samle på skrifter og bøker.

Blant gjenstandene som nå auksjoneres bort, er Crosby-Schøyen-kodeksen, et egyptisk bibelmanuskript skrevet på papyrus i det tredje eller fjerde århundret etter Kristus. Den omtales som en av de eldste bøkene som finnes, og prisen er anslått å bli mellom 2 og 3 millioner pund – som tilsvarer mellom 27 og 41 millioner kroner.

Skinnboken Nag Hammadi-innbindingen anslås å gå 100.000-150.000 pund, mens den arameiske Codex Sinaiticus Rescriptuskan kan bli ti ganger så dyr: mellom én og halvannen million pund.

Schøyen selv gir ikke kommentarer til mediene, men sier i en pressemelding at han håper nye eiere vil «fortsette tradisjonen med åpen tilgang og dermed sikre at lærde kan få tilgang til disse historiske skattene i fremtiden».

(NTB)