Article lead
lead
COBRIEF: – Dette er selskap nummer to vi bygger, så da går det raskere, sier Jonas Klafstad (midten). Her sammen med medgründerne Even Dalen (t.h) Audun Wigum Arbo. Foto: Hilde Oreld

– Fordelen med ikke å hente penger er at vi må være brutalt ærlige

Cobrief, startet av tre seriegründere, ønsker å revolusjonere anbudsmarkedet. Ved hjelp av kunstig intelligens tikker tilbudet av på alle krav innkjøperen krever, og kommer med et nesten ferdig skrevet dokument.

Publisert 16. nov. 2024
Lesetid: 5 minutter

Det offentlige Norge kjøper inn varer og tjenester for over 800 milliarder kroner i året, og summen øker. I tillegg anslås det at det går med over 10 millioner arbeidstimer i året hos leverandørene som svarer opp anbud og leverer tilbud, der mange av anbudskonkurransene avlyses og aldri blir noe av. De bruker i størrelsesorden en halv til en million kroner på å tape eller oppleve å få en anbudskonkurranse avlyst.

– Det går med uendelig mye tid og penger på anbud som ikke fører til noe som helst, sier Cobrief-gründer Jonas Klafstad. Han kikker bort på Even Dalen, som nikker seg enig.

Det er enkelt å tenke at alt ordner seg ved å hente penger eller ansette en til, men det er ikke sikkert

Audun Wigum Arbo

Dalen er dataingeniør fra NTNU, med spesialisering på kunstig intelligens. Sammen med tredjemann på Cobrief-laget med den samme bakgrunnen, Audun Wigum Arbo, skrev de masteroppgave om selvkjørende biler.

Seriegründere

Da Dalen studerte i Trondheim traff han Klafstad, som da studerte design i Oslo. Under studiet gründet de selskapet Busy, en løsning som hjelper brukerne å prioritere tiden på det som er viktig, med planlegging, timeføring og automatisk timebank i én og samme løsning. Selskapet lever fortsatt, men de to har gått videre sammen med Arbo, etter å ha drevet Busy i drøye fem år.

– Jeg kom også inn i Busy. Vi er gode venner og har studert sammen. Da er det også naturlig å jobbe sammen, sier Arbo.

INPIRERT AV FIKEN: De ønsker å få til mye med lite, og i dag jobber de med å passere salg for 1 million kroner i måneden uten å ansette flere. Even Dalen (t.v), Jonas Klafstad (midten) og Audun Wigum Arbo. Foto: Hilde Oreld

– Hvordan startet Cobrief?

– I mai i fjor så vi etter nye muligheter, og vi har tro på å løse kjedelige ting som ikke så mange tar i. Vi så at det er mulig å løse levering av anbud ved hjelp av kunstig intelligens. Det er et samfunnsproblem at det brukes så mye ressurser på å svare på offentlige anbud, sier Klafstad.

I to måneder hadde trioen møter med ulike leverandører for å få et bedre innblikk i hvor skoen trykker, og hva som skal til for nærmest å få et anbud til å skrive seg selv.

Cobrief AS

Navn: Jonas Klafstad (30), Even Dalen (29) og Audun Wigum Arbo (28).

Forretningsidé: Anbud som skriver seg selv.

Ambisjon: 15 millioner kroner i gjentatte inntekter neste år, og tilsvarende 30 millioner kroner i 2026.

Finansiering: 700.000 kroner fra Innovasjon Norge, 500.000 kroner i egenfinansiering.

Eiere: Klafstad (42,5%), Dalen (42,5%) og Arbo (15%).

– Målet er å gjøre det raskere og enklere. Leverandørene må finne ut hva de skal eller kan levere på, hva som skal til for å vinne anbudet, og ut fra dette utarbeide et tilbud, sier Dalen. 

Han legger til at det er mange krav som må oppfylles, og ofte er det uklart hvorfor kravene er som de er.

Arbo forteller at det er flere selskaper, også startups, som vet at de kan levere til det offentlige, men de lar være fordi de ikke vet hvor de skal starte.

– Det offentlige har plikt til å svare alle leverandørene som ikke fikk anbudet om hvem som har fått det, og da blir det transparent om anbudet er gitt på riktige vilkår, legger han til.

Målet er å spare 80 prosent

– Det virker ikke som om noen har sett hvor stort problemet er. Det finnes løsninger for å hjelpe innkjøperne i det offentlige, men det som gjør oss annerledes er at vi fokuserer på leverandørene. Det virker som om de er glemt, sier Klafstad.

Cobrief har en abonnementsløsning hvor kundene betaler per bruker eller selskap, og løsningen består av tre moduler som kan kjøpes enkeltvis eller samlet. Modulene finner anbud, vurderer dem og skriver dem. Prisen per år er fra under 3.000 kroner til over 200.000 kroner i året, avhengig av bruk.

– Cobrief skal hjelpe kundene med å finne, vurdere og skrive anbud. Målet er å spare 80 prosent av tid og kostnader. I praksis betyr det at vi leverer en anbudsbeskrivelse som er 80 prosent ferdig, sier Arbo.

Foto: Hilde Oreld

– Vi har et produkt som fungerer uten kunstig intelligens, men vi har det som et krydder på toppen. Det er mange som har skrevet drøssevis med anbud før, men hvert enkelt anbud må likevel tilpasses. Det er her det er mye penger å spare ved bruk av kunstig intelligens, sier Klafstad.

– Hvis to av deres kunder konkurrerer om det samme anbudet, blir ikke dokumentene da identiske?

– Det spørsmålet får vi ofte, og det korte svaret er nei. Alle selskaper er ulike. Vår modell tar hensyn til kompetanse, tjenester, varer, tidligere prosjekter og så videre, og da får hvert enkelt selskap en helt egen og unik besvarelse. Målet er å fjerne formalitetene, slik at selskapene kan fokusere på sine styrker. Vi gjør det enklere å vise hva de faktisk er gode på, sier Dalen.

Brutalt ærlige

Selskapet hevder de allerede er på god vei til å klare målet om 10 millioner kroner i repeterende inntekter i løpet av neste år.

– Dette er jo det andre selskapet vi bygger, og det går fortere. Nå har vi fokus på salg mye tidligere enn vi hadde med Busy. Da laget vi bare produktet, og tenkte fra start at det ville være nok til at det skulle selge seg selv, sier Klafstad.

– Trenger dere investorer?

– Det er enkelt å tenke at alt ordner seg ved å hente penger eller ansette en til, men det er ikke sikkert. Vi ønsker å få til mye med lite. Nå har vi tatt et aktivt valg om ikke å ta inn investorer. Cobrief er et selskap som tenker langsiktig og har fokus på å optimalisere. Vi er blitt inspirert av Fiken, innrømmer Arbo.

– Fordelen med ikke å hente penger er at vi må være brutalt ærlige på de valgene vi tar. Det er stress, men setter også press på oss. Hvis vi ikke selger, får vi heller ikke lønn. De siste månedene har vi solgt for rundt 300.000 i måneden, og i disse dager jobber vi for å passere 1 million kroner i måneden uten å ansette flere. Da snakker vi om skikkelig fart og skalering, sier seriegründer Klafstad.

Bli automatisk varslet om
Gründerintervjuet
Bruk Finansavisen-appen
for iOS og Android
Finansavisen
Gründerintervjuet
Gründerne bak startupen…