Article lead
lead
Klar på trappen: Homeboxx er nå overtatt av selskapet Stansefabrikken Home etter at det opprinnelige selskapet gikk konkurs. Foto: Stansefabrikken

Stadig flere blir med på pakkeleken

Flere leverandører vil være med når pakker skal leveres til norske kunder. De første utviklerne av pakkeløsningen Homeboxx gikk konkurs, men de som overtok konkursboet vil videreutvikle konseptet. 

Publisert 20. mar.Oppdatert 20. mar.
Lesetid: 3 minutter

Pakkebokser kan plasseres på sentrale punkter der folk passerer hele dagen og finner pakkene sine. Eller de kan plasseres hjemme – utenfor inngangsdøren. Da handler det ikke om vanlige postkasser, selv om en av aktørene innen nettopp dette “utenfor døren”-markedet også er en betydelig leverandør av postkasser.

– Vi har en markedsandel på godt over 80 prosent på systempostkasser til sameier og borettslag, forteller daglig leder Trond Bergstuen i Stansefabrikken Home.

Selskapet han leder er et av flere heleide datterselskaper i Stafa Industrier, et konsern med bred portefølje. Det har konsentrert sin virksomhet rundt produksjon av produkter laget av tynnplater. Platene brukes til alt fra flydeler og postkasser til sikringsskap. Variasjonen er stor.

Vi kjøpte opp konkursboet og sikret oss teknologien bak konseptet.
Trond Bergstuen, Stansefabrikken Home

For et år siden ble porteføljen utvidet med enda et sett bokser, Homeboxx.

– Vi kjøpte opp konkursboet og sikret oss teknologien bak konseptet. Nå fortsetter vi utviklingen av løsningen og håper å komme på markedet for fullt i løpet av 2025, sier Bergstuen.

– En Homeboxx, eller en Homie, som vi kaller vår nye kasse, har helt andre dimensjoner enn en postkasse. Den er tilpasset matleverandørenes emballasjeenheter og kan dermed ta imot pakker av en helt annen størrelse. Mat er den mest høyfrekvente leveransen folk har behov for å ta imot, så det er naturlig å tilpasse seg denne typen varer.

Boks på deling

– Har dere solgt noen Homeboxx?

– Ja, vi har levert ut både Homeboxx og Homie, men vi er fortsatt ikke helt fornøyde med all funksjonalitet. Utseendet er vi i mål med, men vi vil at boksen skal gå på batteri, og da er vi avhengige av at den ikke bruker for mye strøm.

En Homie er også en liten datamaskin som kan kontrolleres digitalt. Tilgangen styres via mobiltelefonen og en app. Bergstuen beskriver den først og fremst som et mottakssted, ikke et utleveringssted.

– Den står hjemme og kan brukes både som en enbruker- og flerbrukerløsning.

En prislapp på 9.990 kroner signaliserer at det ofte kan bli en flerbrukerløsning.

– Det er ikke utenkelig at gode naboer kan dele en slik boks. Men det er bare ett stort rom i boksen, så de må kunne stole på hverandre.

– Hvordan vet en matvareleverandør at en leveranse kan plasseres i en boks på trappen? Samarbeider dere også med for eksempel matvarekjeder?

– Her må kunden gjøre en liten innsats selv. Kodene som åpner Homie kan deles med matvareleverandøren. Men før vi gjør et mer organisert fremstøt mot denne delen av markedet, vil vi gjerne ha produktet helt ferdig.

Bergstuen innrømmer at det også kan være en liten interessekonflikt.

– Matvareleverandørene vil gjerne ha en stor boks slik at de ikke trenger å levere like ofte, mens kundene gjerne ønsker at kassen ikke skal ta for mye plass ved inngangspartiet. Det er litt motstridende interesser her, men det kommer til å løse seg.

– Likevel slo dere til og kjøpte boet?

– Ja, det var en mulighet vi syntes var spennende. Det er et kult konsept og funksjonell teknologi som det utvilsomt vil være behov for både i nær og fjern fremtid. Det er også midt i vårt forretningsområde og passer godt med vår strategi for fremtiden, konstaterer Bergstuen.