<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Agenda

Annonsørinnhold

Annonsørinnhold

Fem ting du må huske når du bygger hytte

Med verdens vakreste natur i umiddelbar nærhet, er det ikke rart at nordmenn har blitt et utpreget hyttefolk. 

Nordmenn er som kjent født med ski på beina, og er et resurssterkt folkeslag som setter friluftsliv og fritid høyt. I Norge bor mange i byer med høy fortetning, men allikevel kun et par timer unna verdenskjente fjellheimer og skjærgårder. Hytter er derfor en stor del av norsk kultur, og hyttemarkedet går bedre enn noen gang. En aktør som har tatt norske hyttevaner seriøst i over et tiår er MWC. Og det de ser er ganske oppsiktsvekkende.

– Nå ser vi at nordmenn ofte velger å ha høyere standard på hyttene sine enn hjemme, sier salgs- og markedsansvarlig i MWC Arne Kristian Langeland.

MWC ble stiftet den 4. oktober 2007 av Bjørn Ellefsen. Bjørn Ellefsen var en visjonær og nytenkende gründer, han står også bak Foodtech-gruppen, som er største eier i MWC. Det var ikke mange som for 10 år siden trodde at MWC skulle vokse til å bli en så viktig aktør blant hytteleverandørene og ikke minst en viktig del av Foodtech-gruppen.

Du kan lese mer om MWC her.

Arne Kristian Langeland

 – MWC besluttet tidlig at de skulle etablere sin egen produksjon i Litauen og sammen bygge et profesjonelt miljø for prosjektledelse, logistikk og innkjøp. I tillegg var det naturlig at håndverkerne som bygger hyttene var fra samme land. I starten var dette en økonomisk motivert avgjørelse, men det har med tiden vist seg å være nøkkelen til å levere høystandard hytter med håndverk kundene skryter av. 

– Stolthet til yrket og høy arbeidsmoral har blitt en viktig suksessfaktor for MWC og samarbeidet mellom de som jobber i Norge og Litauen har blitt sterkt gjennom de siste 10 årene. På kontoret i Oslo sitter administrerende direktør, salg/marked, teknisk, administrasjon og økonomi, forklarer Langeland.

Ettersom de tekniske forskriftene har blitt skjerpet for både hytter og hus, er det langt færre som har kompetanse eller anledning til å være sin egen byggeleder. MWC er totalleverandør til privatpersoner fra planert tomt til ferdig hytte, og så tidlig denne utfordringen. 

 I 10 år har firmaet overlevert nøkler til privatpersoner, slik at de kan flytte rett inn. Hyttene er tilpasset hver enkelt kundes behov. Kundene kan skreddersy sine egne hytter, enten det gjelder utvendig design, innvendig design, medfølgende møbler eller andre tilpasninger man ønsker seg på sin drømmehytte. 

MWC har satt opp disse fem punktene som du bør ha i bakhodet dersom du skal bygge din egen hytte eller hus:

1. Når en privatperson bygger hytte eller hus, bygges denne etter Bustadoppføringslova. I følge denne loven skal utbygger stille 10 % garanti i byggeperioden og 5 % i 5 år etter overtagelse. Dette er kundens sikkerhet for at entreprenøren skal stå ved sine forpliktelser. De aller fleste har ikke denne garantien på hele prosjektet sitt når de bygger hus eller hytte. Ettersom MWC skriver én kontrakt på komplett leveranse fra planert tomt til ferdig hytte stiller de også garanti på alle fag involvert i byggeprosessen. I praksis vil dette gjelde støpt såle, komplett hytte inklusive tømrerarbeid, møbler, elektriker, rørlegger og flislegger.

2. I forbindelse med byggeprosessen vil det være kostnader som det er viktig at man har kontroll på. Avfallshåndtering og byggestrøm er variable kostnader som ofte pålegges kunde. MWC har dette inkludert i sin standard leveranse for å sikre forutsigbarhet.

3. Selv om man har fått en fastpris på hytten vil det være variable kostnader som etter Bustadoppføringslova tilfaller kunde/byggherre. Eksempler på dette er byggesaksgebyr, oppmåling av tomt og innmåling av hytte, tilkoblingsavgift for vann og avløp og gebyr for en eventuell dispensasjonssøknad. Disse kostnadene er i liten grad variable og derfor mulig å få en god oversikt på før du inngår avtale med entreprenør.

4. Prisen du må betale for å få utført gravearbeidene er i stor grad variabel. Bruk lokal graver som kjenner kommunen, området og gjeldende reguleringsbestemmelser, og hent inn tilbud fra 2 forskjellige. Gravere gir sjelden en fastpris på arbeidet. MWC har utarbeidet et gravedokument som inneholder en beskrivelse av hva som er forventet at tilbudet fra graver må omfatte som et minimum og bistår selvfølgelig kundene våre med innhenting av tilbud hvis dette er ønskelig.

5. Når du skal velge hytteleverandør bør man ta et bevisst valg på hvor involvert du ønsker å være og hvor mye ansvar og risiko du vil ha i prosessen. Dette valget vil påvirke din opplevelse av byggeprosessen. Prisene på en nøkkelferdig hytte er ikke automatisk sammenlignbare. Derfor har vi valgt å kalle det for innflytningsklare hytter, for da vet både vi og kunden hva som er forventet.

 Les mer om MWC og deres prosjekter.

Annonsørinnhold