<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hoster opp 18 milliarder for blodtrykksmiddel

AstraZeneca betaler en premie på over 200 prosent for aksjene i et amerikansk biofarmasiselskap.

Publisert 9. jan. 2023 kl. 10.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
KJØPER I USA: AstraZeneca og konsernsjef Pascal Soriot. Foto: Bloomberg

Legemiddelgiganten AstraZeneca kjøper opp det amerikanske biofarmasiselskapet CinCor Pharma, opplyses det i en melding mandag.

Med kjøpet vil AstraZeneca styrke sin egen pipeline innen hjerte- og nyremedisiner. Det gir det britisk-svenske selskapet adgang til de globale rettighetene for det blodtrykksdempende middelet baxdrostat.

CinCor Pharmas fokus har vært å utvikle nye behandlinger for resistent og ukontrollert hypertensjon – høyt blodtrykk – samt kroniske nyresykdommer. Massachusetts-selskapet er børsnotert i USA og ble senest handlet til 11,78 dollar pr. aksje – ned 26 prosent seneste 12 måneder.

Premie på over 200 prosent

AstraZenecas bud er på 26,00 dollar pr. aksje, som gir en premie på cirka 121 prosent over CinCor-sluttkursen fredag. Dette verdsetter avtalen til 1,3 milliarder dollar – cirka 13 milliarder kroner.

I tillegg stiller AstraZeneca med en betinget betaling på 10 dollar pr. aksje, som bringer totalverdien av budet opp i 1,8 milliarder dollar – nær 18 milliarder kroner – og gir CinCor-aksjonærene en premie på 206 prosent. Denne delen er betinget av en spesifisert søknad for et baxdrostat-produkt, opplyses det.

CinCor-aksjen var imidlertid oppe i hele 43,15 dollar i august i fjor, drøyt 7 dollar mer enn det AstraZeneca-budet kan bli på til slutt.

AstraZeneca-budet støttes av et enstemmig styre i CinCor.

«Sårt tiltrengt» alternativ

«Overtagelsen av CinCor støtter vårt fokus på hjerte- og karsykdommer og styrer vår pipeline ytterligere med baxdrostat», kommenterer Mene Pangalos, direktør for forskning og utvikling innen biofarmasi i AstraZeneca.

«For høye nivåer av aldosteron er assosiert med hypertensjon og flere kardiorenale sykdommer, inkludert kronisk nyresykdom og koronararteriesykdom, og å være i stand til å redusere dette effektivt vil gi et sårt tiltrengt behandlingsalternativ for disse pasientene».

Aldosteron er et hormon som produseres i binyrebarken og har som hovedfunksjon å regulere kroppens salt- og væskebalanse.