<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vaksinepionér satser milliarder på kunstig intelligens

BioNTech blar opp flere milliarder for å blande inn mer kunstig intelligens og maskinlæring i utviklingen av nye behandlinger.

Publisert 10. jan. 2023 kl. 16.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 242 ord
KUNSTIG INTELLIGENS OVERALT: BioNTech-sjef og -gründer Ugur Sahin sier selskapets mål er å bli et teknologiselskap der AI er sømløst integrert i alle aspekter. Foto: NTB

Tyske BioNTech har inngått en avtale om å overta samtlige resterende aksjer i britiske InstaDeep, som spesialiserer seg på kunstig intelligens (AI) og maskinlæring.

BioNTech sto bak den første mRNA-baserte coronavaksinen som ble godkjent etter utbruddet av pandemien for tre år siden. Med oppkjøpet styrker selskapet satsingen på AI-styrt legemiddelforskning og -utvikling.

Prisen for de resterende InstaDeep-aksjene er avtalt til 362 millioner pund. Betalingen gjøres opp i kontanter og BioNTech-aksjer. I tillegg kommer potensielle, resultatavhengige utbetalinger på rundt 200 millioner pund.

Totalt kan kjøpet koste BioNTech cirka 6,8 milliarder kroner.

Ifølge Reuters deltok BioNTech i en finansieringsrunde i InstaDeep for ett år siden, der det britiske selskapet hentet 100 millioner dollar. BioNTech oppgir imidlertid ikke hvor mye selskapet investerte da eller hvor stor eierandel det fikk med deltagelsen.

Kjenner hverandre fra før

Kjøpet nå kommer etter at partene allerede har samarbeidet i flere år, gjennomført en rekke felles prosjekter og dessuten etablert et felles AI-basert innovasjonslaboratorium.

Blant prosjektene deres er utviklingen av et varslingssystem som raskt vurderer nye varianter av coronaviruset og risikonivået med hensyn til smittepotensial og evnen til å unnslippe immunforsvar.

«Vårt mål er å gjøre BioNTech til et teknologiselskap der AI er sømløst integrert i alle aspekter av arbeidet vårt», kommenterer Ugur Sahin, en av gründerne og nå adm. direktør i BioNTech.

InstaDeep vil fortsette å operere fra sitt hovedkontor i London etter transaksjonen. Sluttføring ventes å skje i løpet av første halvår i år, betinget av at dealen får de nødvendige myndighetsgodkjennelser.