<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

I samtaler om å sende vaksiner til Kina

Helseeksperter frykter coronasituasjonen i Kina inn mot nyttårsfeiringen denne uken. Nå vil Moderna-sjefen komme landet til unnsetning.

Publisert 18. jan. 2023 kl. 14.43
Oppdatert 18. jan. 2023 klokken 14.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
VIL TIL KINA: Moderna-sjef Stephane Bancel. Foto: NTB

Moderna er i aktive samtaler om å sende coronavaksiner til Kina, melder Reuters, som har intervjuet konsernsjef Stephane Bancel i tilknytning til World Economic Forum (WEF) i Davos.

Samtalene med Beijing omfatter også temaer som fabrikker og andre produkter, som kreftbehandling.

– Det jeg virkelig vil forstå er hvordan vi kan hjelpe den kinesiske regjeringen ut fra hvilke behov den har fra et helsemessig synspunkt, sier Bancel.

Han hadde ingen ytterligere detaljer, men la til overfor nyhetsbyrået at han håper å besøke Kina i år.

Frykt før nyttårsfeiring

Beijing har så langt insistert på å bruke kinesiskproduserte coronavaksiner på sine egne, men landet sliter med et voldsomt smitteutbrudd etter å ha gått bort fra sin strenge nulltoleransepolitikk.

Helseeksperter frykter at utbruddet kan eskalere i områder mindre i stand til å håndtere det, i forkant av at millioner av kinesere senere denne uken drar fra storbyene til sine hjemsteder for å feire kinesisk nyttår. 

De Kina-produserte coronavaksinene er såkalte inaktiverte vaksiner med genetisk materiale som har blitt ødelagt og ikke kan infisere celler og kopieres, men likevel utløse en immunrespons. Dette er i motsetning til mRNA budbringer-teknologien som brukes i vaksinene utviklet av Moderna og Pfizer/BioNTech.

Vil bygge fire fabrikker

De eneste utenlandskproduserte vaksinene som har vært brukt i Kina er BioNTech-doser som ble levert av Tyskland da coronasmitten tok av sent i fjor, og gitt til tyskere som bor i landet.

Tidligere, i en WEF-paneldebatt, spilte Bancel inn at han vil ha fabrikker som lager mRNA-vaksiner på alle kontinenter – og la til at selskapet planlegger fabrikker i Canada, Australia, Storbritannia og Kenya.

Moderna produserer i dag sine coronavaksiner i USA og Sveits.