<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bader i coronapenger – kobles til kjempekjøp

Pfizer vasser i cash etter coronapandemien. Nå vil legemiddelgiganten angivelig bruke dem på å utvide innen kreftbehandling.

  Publisert 27. feb. 2023 kl. 10.36
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 402 ord
  OPPKJØPSRYKTER: Pfizer og konsernsjef Albert Bourla skal angivelig være i tidlige forhandlinger om et nytt kjempeoppkjøp. Foto: Bloomberg

  Pfizer er i forhandlinger om å overta legemiddelprodusenten Seagen, melder Wall Street Journal (WSJ) og viser til personer med kjennskap til saken. En avtale vil trolig være verdt mer enn 30 milliarder dollar, ifølge avisens kilder. Det tilsvarer i dag 310 milliarder kroner.

  Pfizer, som er et av verdens største farmasiselskaper, vil kunne styrke porteføljen med kreftbehandlinger med en slik overtagelse.

  Ifølge WSJ-kildene skal samtalene være på et tidlig stadium. De vil ikke garantere at det blir noen endelig avtale, da den må passere flere hindringer, inkludert en mulig streng gjennomgang hos konkurransemyndigheter.

  Seagen har i dag en markedsverdi på 30,1 milliarder dollar. Det er ventet at Pfizer vil måtte hoste opp mer enn det for å lykkes med et kjøp.

  Oppkjøpsforsøk kollapset

  Seagen ble også forsøkt kjøpt opp i fjor – av farmasigiganten Merck. Forhandlingene kom til et fremskredent stadium, men partene kom aldri til noen endelig avtale, som potensielt ville hatt en verdi på mer enn 40 milliarder dollar. Ifølge avisen var Pfizer også interessert den gang.

  Seagen-aksjen endte fredag på 161,37 dollar, ned 0,5 prosent. Hittil i år er aksjen opp drøyt 25 prosent.

  Pfizer-aksjen falt også fredag, med 1,3 prosent til 41,75 dollar. Dermed er den ned rundt 18,5 prosent siden årsskiftet.  Selskapets markedsverdi ligger på 234,6 milliarder dollar.

  Ifølge WSJ har Pfizer mer enn 22,7 milliarder dollar i cash fra salg av coronavaksiner, legemidler og andre produkter.

  Rekordtall etter corona

  Totalt omsatte Pfizer for 100,3 milliarder dollar i fjor, opp 23 prosent fra året før og ny rekord for legemiddelgiganten. Til sammenligning omsatte Seagen for nær 2 milliarder dollar i fjor.

  Pfizers operasjonelle inntekter var opp 30 prosent. Ekskluderes covid-19-behandlingene Paxlovid og Comirnaty – henholdsvis coronapille og coronavaksine – var disse inntektene opp 2 prosent fra 2021.

  Også bunnlinjen ble løftet til nytt rekordnivå i fjor. Rapportert nettoresultat ble på 31,4 milliarder dollar, tilsvarende 5,47 dollar pr. aksje. Det utgjør en vekst på 42 prosent fra året før. Justert resultat var på 37,7 milliarder, eller 6,58 dollar pr. aksje og en vekst på 62 prosent.

  «2022 var et rekordår for Pfizer, ikke bare når det gjelder inntekter og resultat pr. aksje, som var de høyeste i vår lange historie, men, enda viktigere, også når det gjelder andelen pasienter som har en positiv oppfatning av Pfizer og arbeidet vi gjør», kommenterte konsernsjef Albert Bourla da Pfizer offentliggjorde fjorårstall i slutten av januar.

  Gjennom 2022 brukte Pfizer rundt 26 milliarder dollar på oppkjøp, inkludert Biohaven, Arena Pharmaceuticals og Global Blood Therapeutics.