<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tusenvis av leger i streik i Storbritannia

Flere tusen britiske leger gikk mandag ut i en tredagers streik med krav om økt lønn. Det skjer samme uke som lærere, togansatte og embetsmenn streiker.

Publisert 13. mars 2023 kl. 11.59
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 126 ord
STREIK: Britiske leger streiker. Foto: AP

Legene streiker fordi de mener lønnen de siste årene ikke har økt i tråd med inflasjonen i Storbritannia, og at de derfor har hatt et lønnskutt på 26 prosent siden 2008.

Den britiske legeforeningen British Medical Association (BMA) lanserte en reklamekampanje i forkant av streiken, som hevder at en nyutdannet lege tjener mindre enn noen kaféansatte.

– Pret a Manger sier de vil betale lønn på opp mot 14,10 pund i timen. En nyutdannet lege tjener bare 14,09 pund i timen. Takket være denne regjeringen kan du tjene mer ved å servere kaffe enn ved å redde pasienters liv, heter det i annonsen.

Streiken gjelder nyutdannede leger kalt junior doctors, som ikke er seniorspesialister. De kan imidlertid ha flere tiår med erfaring. Legestreiken er den lengste i Storbritannia noensinne.

NTB