<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bekrefter ryktene – hoster opp 460 milliarder

Pfizer styrker kreftsatsingen og sikrer fremtidige inntekter ved å sluke Seagen for 43 milliarder dollar.

  Publisert 13. mars 2023 kl. 13.28
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 373 ord
  BEKREFTER AVTALE: Pfizer og konsernsjef Albert Bourla. Foto: Bloomberg

  For et par uker siden verserte det rykter om at legemiddelgiganten Pfizer var i forhandlinger om å overta det amerikanske kreftbehandlingsselskapet Seagen. Ifølge Wall Street Journal-kilder var det snakk om en avtale til over 30 milliarder dollar.

  Nå bekrefter Pfizer at selskapet «investerer 43 milliarder dollar for å bekjempe kreft». Det tilsvarer cirka 460 milliarder kroner.

  Pfizer og Seagen har inngått en endelig fusjonsavtale der Pfizer betaler 229 dollar pr. Seagen-aksje. Til sammenligning endte Seagen-aksjen på 172,61 dollar fredag. Budet gir følgelig en premie på 32,7 prosent.

  Transaksjonen ventes å bli sluttført sent i år eller tidlig neste år, og er betinget av myndighetsgodkjennelser og tommel opp fra Seagen-aksjonærene.

  Sikrer inntekter

  Ifølge Pfizer styrker selskapet sin posisjon som ledende innen onkologi med oppkjøpet. Videre trekkes det frem at Seagens medisiner, utviklingsprogrammer og ekspertise er «sterkt komplementært» til Pfizers eksisterende kreftvirksomhet.

  «Onkologi fortsetter å være den største vekstdriveren innen global medisin, og dette oppkjøpet vil styrke Pfizers posisjon på dette viktige området og bidra meningsfullt til at Pfizer oppnår sine kortsiktige og langsiktige finansielle mål», sier Pfizer-sjef Albert Bourla i en melding.

  Pfizer estimerer at Seagens bidrag til inntektene vil være på mer enn 10 milliarder dollar i 2030, og at det også er potensial for betydelig vekst utover dette. Seagens inntekter i år estimeres å bli på cirka 2,2 milliarder dollar – 12 prosent opp fra i fjor.

  Pfizer har tidligere varslet at deres inntekter kan falle med 17 milliarder dollar fra 2025 til 2030 som følge av patentutløp og lavere etterspørsel for selskapets covid-produkter.

  Fjorårsinntektene ble imidlertid rekordsterke, med en omsetning på hele 100,3 milliarder dollar – en økning på 23 prosent fra året før, der blant annet coronapillen Paxlovid og coronavaksinen Comirnaty trakk opp. Bunnlinjen var også rekordsterk, på 31,4 milliarder dollar – opp 42 prosent fra 2021.

  Oppkjøpsforsøk kollapset

  Seagen ble også forsøkt kjøpt opp i fjor – av farmasigiganten Merck. Forhandlingene kom til et fremskredent stadium, men partene kom aldri til noen endelig avtale, som potensielt ville hatt en verdi på mer enn 40 milliarder dollar. Ifølge WSJ var Pfizer også interessert den gang.

  Gjennom 2022 brukte Pfizer rundt 26 milliarder dollar på oppkjøp, inkludert Biohaven, Arena Pharmaceuticals og Global Blood Therapeutics.

  Seagen-kjøpet nå blir Pfizers største siden 2009, da legemiddelgiganten hostet opp 67 milliarder dollar for Wyeth, ifølge Reuters.