<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Femdobler prisen for coronavaksiner – møter sterk kritikk

Moderna vil selge coronavaksinen sin for 130 dollar pr. dose. Det er for høyt, mener flere politikere.

  Publisert 22. mars 2023 kl. 14.22
  Oppdatert 22. mars 2023 klokken 17.40
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 391 ord
  FÅR KRITIKK: Stéphane Bancel, toppsjef i Moderna, får kritikk for prisingen av sin coronavaksine. Foto: Bloomberg

  Legemiddelprodusenten Moderna skal senere i år starte kommersiell distribusjon av sin coronavaksine. Nå har de landet på prisen for én enkelt dose: 130 dollar, tilsvarende i underkant av 1400 kroner.

  – Vi prøvde å tenke veldig rimelig om prisen, og jeg tror vi har landet på en pris som stemmer overens med verdien, sier Moderna-president Stephen Hoge ifølge The Wall Street Journal.

  Den fastsatte prisen er langt høyere enn det den amerikanske regjeringen betalte pr. dose da befolkningen skulle massevaksinerest. Ifølge avisen betalte myndighetene mellom 15 og 26 dollar pr. dose, mens den ble tilbudt gratis til folk.

  Slutt på unntakstilstand

  I slutten av januar kunngjorde president Joe Biden at håndteringen av coronaviruset ikke lenger skulle skje på føderalt nivå fra og med 11. mai. 

  FEMDOBLET: Gitt at amerikanske myndigheter betalte 26 dollar for én dose under masse vaksineringen, blir prisen nå femdoblet. Foto: Bloomberg

  Dermed opphever han de to unntakstilstandene som ble innført i 2020. Biden har flere ganger forlenget unntakstilstandene, noe som har gitt amerikanere tilgang til gratis koronatester, vaksiner og behandling.

  Nå vil kostnadene ved dette imidlertid overføres til private helseforsikringer og offentlige helseetater.

  Pfizer har tidligere uttalt at de vurderer en pris på mellom 110 og 130 dollar for vaksinen de har utviklet sammen med BioNTech.

  Må svare i Senatet

  Vermont-senator Bernie Sanders er blant dem som reagerer på den høye prisen. I et brev til adm. direktør i Moderna, Stéphane Bancel, argumenterer han for at legemiddelselskapet mottok statlig støtte for å utvikle vaksinen, og ba han revurdere prisen.

  – Vi føler at vi har hedret støtten vi fikk, gjort tjenesten tilbake og vel så det, svarer Hoge på uttalelsen.

  Sanders peker også på at en for høy pris kan gjøre den utilgjengelig for flere. Massachusetts-senator Elisabeth Warren og Vermont-senator Peter Welch har også bedt Bancel om mer informasjon om prisen.

  Onsdag skal Bancel møte i Senatet, der han må svare for selskapets prising.

  Ifølge Hoge blir vaksinen gratis for dem med helseforsikring. Moderna planlegger også å starte et program som gir vaksinen gratis til de som ikke har tilstrekkelig forsikring.