<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

2.800 milliarder mer verdt etter Helge Lund ble styreleder

Etter at Helge Lund ble styreleder i 2018 har børsverdien av Novo Nordisk steget med utrolige 2.800 milliarder kroner. Mange har søkt dekning i Skandinavias sterkeste aksje. For mange?

Publisert 28. apr. 2023 kl. 14.18
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1164 ord
TIL TOPPS: Equinor er en lillebror sammenlignet med Novo Nordisk. Med Helge Lund i styrelederstolen har selskapet oppnådd frisk børsprising. Foto: NTB

Ingen godstog kan konkurrere med Novo Nordisk. Diabetes-giganten ruller av gårde og virker ustoppelig. I løpet av fem år har aksjen tredoblet seg.

I børsverdi er Novo Nordisk 3,7 ganger så stor som vårt eget Equinor, med en verdi på nesten 4.000 milliarder kroner.

Helge Lund overtok som styreleder våren 2018. Under hans ledelse er selskapet dermed blitt 2.800 milliarder kroner mer verdt, hvis vi regner i norske kroner. Og det er ikke bare snakk om multipler eller prising. Selskapet leverer høy vekst. På to år økte antall ansatte med 10.000, fra 44.000 i 2020 til 54.000 ved utgangen av fjoråret. Omsetningen økte med 26 prosent fra 2021 til 2022.

KJEMPE: Få kan klage på veksten Lars Fruergaard Jorgensen skaper. Foto: Bloomberg

Traff klokkerent

Da Finansavisen samlet seks aksjeproffer før påske i fjor var Novo Nordisk en av favorittene.

«Novo Nordisk er en defensiv kvalitetsaksje som har levert 20 prosent årlig avkastning de siste 20 årene», påpekte aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper, den gang.

Han fikk støtte av Adil Shah i Delphi som påpekte at dette var en aksje alle og enhver burde vurdere å ha i skuffen: «Dette danske selskapet er verdensledende på diabetes- og fedmebehandling, og kommer til å vokse stabilt i mange år fremover, med supre marginer», sa Shah.

Skal si de traff. Aksjen har lagt på seg nesten 50 prosent siden den gang. Hva sier så Paul Harper i dag? Vel, han erkjenner at selskapet slett ikke er billig, med en P/E på 31.

– Men kvalitetsaksjer skal være dyre, kommenterer han nå.

Han trekker frem at selskapet har en defensiv vekstprofil, som er attraktiv i en periode hvor det er mye usikkerhet om vekst i verdensøkonomien. Analytikerne har oppjustert forventningene for fortjeneste pr. aksje med 30 prosent de siste tolv månedene, mens konsensus for en sammenlignbar indeks (Vinx Nordic) er litt ned i samme periode.

– Med andre ord har mye av kursoppgangen kommet fra høyere inntjeningsforventninger heller enn bare multippelekspansjon, sier han og fortsetter:

– Høy prising og etterspørsel som i stor grad er uavhengig av vekst i økonomien er positiv når investorer er bekymret for global vekst, men dette blir mindre attraktivt når syklusen snur og global vekst begynner å akselerere igjen. Jeg vil forvente at aksjen gjør det svakere enn markedet i en rekylfase. At den har vært såpass sterk hittil i år, kan leses som en krysspeiling på at oppgangen i år mer sannsynlig er et «bear market rally» enn starten av en lengre oppgangssyklus, sier Harper.

Kollegaen Rune Dahl er analytiker i DNB Markets og følger Novo Nordisk. Han har en kjøpsanbefaling på aksjen, med et kursmål på 1.330 danske kroner. Aksjen ligger i dag på rundt 1.120 danske kroner.

Den seneste tiden har markedet etterspurt mer medisin enn det Novo Nordisk har klart å levere. Farmasigiganten har opplevd leveringsproblemer knyttet til Wegovy som brukes til å behandle overvekt og Ozempic som brukes av pasienter med type 2 diabetes. Selskapet har gjort betydelig tiltak for å forhindre slike problemer. I fjor ble det investert 12 milliarder danske kroner for å øke kapasiteten globalt. Mange fabrikker som tidligere drev fem dager i uken går nå 24 timer i døgnet, syv dager i uken.

Dette selskapet er først og fremst et kremeksempel på at forskning lønner seg. Mellom 12 og 14 prosent av de totale inntektene går hvert år til forskning og utvikling. Tilsvarende tall for Microsoft er 13 prosent og Alphabet 15 prosent. Verdensklasse med andre ord.

I innledningen til årsrapporten for 2022 er også Helge Lund opptatt av dette.

«Vår prioritet for de neste ti årene er å fremme vitenskapelig forståelse og behandlingsalternativer i våre kjerneterapiområder, samtidig som vi diversifiserer vår pipeline til tilstøtende felt som kardiovaskulær sykdom, alkoholfri steatohepatitt (NASH) og sjeldne blodsykdommer», skriver Lund.

Noen må riktignok betale prisen for nye medisiner. Det viser en liten anekdote fra årsrapporten: I 2022 kjøpte Novo Nordisk inn hele 79.750 dyr til dyreforsøk. Mus, rotter, griser, harer, fisker og noen få hunder. Innkjøp av dyr økte med hele 67 prosent fra 2021.

Regnskapstall

(Mill DKK)202220212020
Driftsinntekter176.954140.800126.000
Driftsresultat74.80958.64454.126
Resultat før skatt69.06259.09053.130
Resultat etter skatt42.13847.75742.138

Dukker fortsatt opp

Novo Nordisk har de seneste månedene vært en gjenganger i Finansavisens børsintervju.

«Jeg vil gå så langt som å si at dette er Nordens viktigste aksje», sa Kristian Tunaal, forvalter i Alfred Berg Kapitalforvaltning i februar. Forvalteren innrømmet at Novo Nordisk er stivt priset i forhold til inntjeningen, men mener de høye multiplene kan forsvares.

I mars fulgte Skandinavia-sjef Henrik Sommerfelt i CMC Markets opp med en anbefaling.

«Selskapets preparat for fedmebehandling kan bli en gullgruve, og kronene ruller allerede inn i store strømmer», sa Sommerfelt.

Sissener-analytiker Nicholas Salbu fulgte opp noen uker senere ved å kalle selskapet «Nordens mest spennende selskap». Han påpekte at fokuset nå vris mot det raskt voksende markedet for behandling av fedmerelaterte sykdomer, der Novo har effektive medisiner. Verdsettelsen er høy, men kvalitet er aldri billig.

Siste ut var Tove Lunde Bjørge i Sparebanken Møre Kapitalforvaltning som anbefalte aksjen i forrige uke. Hun påpekte at guidingen for 2023 nylig ble oppgradert, delvis fordi salget av Novos fedmemedisiner vokser langt raskere enn konkurrentenes.

Forvalterne elsker altså selskapet, og det er ikke så rart. En lavbeta-aksje som leverer vekst år ut og år inn er bra for nattesøvnen.

Analytikerne er ikke like overbevist. Bloomberg formidler oversikt over 34 analytikere som følger aksjen. Her er stemningen kjøligere. Tre analytikere har salg på aksjen. 13 har rent «kjøp». De andre har en blandet dropspose av hold, neutral, overvekt, undervekt og andre begreper fra analytikerens sære ordbok. Samlet oppgir analytikerne et kursmål på 1.134 danske kroner pr. aksje tolv måneder frem i tid, som bare er hårfint over dagens børskurs. 

Investtech er på sin side positiv og har en kjøpsanbefaling.

Novo Nordisk

  • Global farmasigigant som ble etablert i 1923.
  • Hovedkontor utenfor København. 80 kontorer verden rundt.
  • 54.000 ansatte.
  • Lars Fruergaard Jørgensen er adm. direktør og Helge Lund er styreleder.
  • Er blitt verdensledende på diabetesmedisin, men jobber også med legemidler for behandling av andre kroniske lidelser, ikke minst overvekt.

Valutatrøbbel

Dessverre er det én faktor som ødelegger for nordmenn som er interessert i en supersolid utbyttekonge. Og det er selvsagt valutaen. De fleste norske investorer må veksle norske kroner til danske kroner før de kan kjøpe aksjen. Og det regnestykket er ikke det beste.

Hvor havner vi da?

Novo Nordisk er fortsatt et godstog, det kommer til å dure og gå. For en norsk investor med en diversifisert portefølje er Novo Nordisk trolig en god kandidat for sparebøssen. Tatt i betraktning høy prising – som kan være forbigående – og dårlig vekslingskurs kan det være lurt å spre kjøpene over en periode. Kvalitet koster.

10 største aksjonærer

AksjonærEierandelAntall aksjer
Renaissance Technologies LLC0,72%12.604.288
Jennison Associates LLC0,66%11.454.782
Fisher Asset Management LLC0,52%9.026.001
Capital Research & Management Co....0,36%6.220.575
Fayez Sarofim & Co.0,29%5.116.369
Loomis, Sayles & Co. LP0,29%4.979.790
Folketrygdfondet0,24%4.249.990
Managed Account Advisors LLC0,23%3.963.246
WCM Investment Management LLC0,21%3.580.726
State Farm Investment Management ...0,20%3.479.090