<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prøvde å slippe unna – nå må hun i fengsel i 11 år

Svindeldømte Elizabeth Holmes (39) har nå fått endelig dato for når hun må i fengsel.

Publisert 18. mai 2023 kl. 11.33
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 373 ord
TIL FENGSEL: Elizabeth Holmes til høyre for sin mor Noel Holmes da de møtte i retten i California i mars. FOTO: Bloomberg

Elizabeth Holmes, som i januar 2022 ble dømt for milliardsvindel, har kjempet iherdig for å utsette soningen av sin 11 år lange fengselsstraff. 39-åringen ble nylig mor til sitt andre barn, og har dessuten anket dommen.

Onsdag ble imidlertid siste ord sagt av ankedomstolen i USA. Holmes må starte soningen innen 30. mai, og får dermed ikke forbli en fri kvinne i påvente av behandlingen av anken. 

Anken hennes tar ikke for seg ny informasjon av vesentlig størrelse, og selv om den gjorde det, er det lite sannsynlig at det ville vært nok til å resultere i en ny rettssak eller en omgjøring av dommen, mener myndighetene ifølge The Wall Street Journal.

Svindlet for 1,5 milliarder kroner

Holmes, som fikk kallenavnet «den neste Steve Jobs», ville revolusjonere blodprøvetaking med et raskere og billigere apparat. Hun grunnla biotekselskapet Theranos i 2003, som på det meste var verdt over 10 milliarder dollar.

I 2014 prydet hun forsiden av Forbes med kåringen «verdens yngste «self made» kvinnelige milliardær».

Theranos slet imidlertid med å få teknologien til å fungere, og testet blodet på vanlige maskiner i smug. Ved hjelp av flere gravesaker fra The Wall Street Journal ble det hele avslørt som en stor fiasko, og Theranos gikk konkurs. Holmes ble i fjor dømt for å ha svindlet investorer for over 140 millioner dollar – 1,5 milliarder kroner, etter dagens valutakurs.

Flere utsettelser

Opprinnelig måtte Holmes i fengsel innen 27. april, men fristen ble forlenget mens ankedomstolen vurderte forespørselen om å utsette soningen. 

Retten har anbefalt at Holmes får sone i det føderale fengselet i Bryan, Texas, som tilrettelegger for familiebesøk.

Advokatene til Holmes mener det ikke er fare for at hun ville rømt landet dersom hun fikk utsatt sonen ytterligere. Like etter at Holmes fikk dommen i fjor bestilte hun imidlertid en eveisbillett til Mexico, noe påtalemyndigheten oppdaget tre dager før planlagt avreise.

«Først etter at vi tok opp denne uautoriserte flyturen med forsvarsadvokaten ble reisen kansellert», opplyste de den gang.

Holmes' forretningspartner og tidligere romantiske interesse, Sunny Balwani, anmodet også til å forbli en fri mann mens anken ble behandlet, noe han ikke fikk gjennomslag for. Balwani ble dømt på flere punkter enn Holmes, og fikk nær 13 år i fengsel. Soningen hans startet i april.