<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hjerneimplantater prises kraftig opp

Elon Musks Neuralink får teste sine hjerneimplantater på mennesker. Aksjer skal nylig ha blitt markedsført til en prising på 7 milliarder dollar.

Publisert 5. juni 2023 kl. 14.52
Oppdatert 5. juni 2023 klokken 15.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 277 ord
PRISES HØYERE: Elon Musk-selskapet Neuralink. Foto: NTB

Elon Musk er en mann med mange jern i ilden, deriblant Neuralink som utvikler små chiper som skal implanteres i hjernen og koble sammen mennesker og datamaskiner. I en kapitalinnhenting for to år siden ble selskapet priset til 2 milliarder dollar, men nå har prisingen steget til rundt 5 milliarder dollar, melder Reuters. Dette tilsvarer rundt 55 milliarder norske kroner.

Fem kilder med kjennskap til saken viser overfor nyhetsbyrået til private handler som skal ha funnet sted på disse nivåene før det amerikanske legemiddeltilsynet (FDA) i mai godkjente de første kliniske testene av hjerneimplantater på mennesker.

Musk ser for seg at hjerneimplantater på sikt skal kunne kurere lidelser som autisme, depresjon og schizofreni – og i tillegg muliggjøre telepati og surfing på internett.

Fortsatt langt frem

Den høyere prisingen inntreffer til tross for påstander fra ekspertise som hevder Neuralink ennå har langt å gå før en eventuell kommersialisering.

– Jeg forventer at Neuralink bruker minst ti år på å kommersialisere sitt hjerneimplantat – og det er optimistisk, sier tidligere programdirektør for nevroforskning hos U.S. National Institutes of Health (NIH), Kip Ludwig, ifølge Reuters. 

Selskapet står også overfor utfordringer som føderale granskninger av håndteringen av forsøk på dyr.

7 milliarder dollar?

Etter FDA-godkjennelsen har Neuralink i løpet av de siste dagene blitt markedsført til en prising på 7 milliarder dollar, det vil si 55 dollar pr. aksje ifølge en e-post sett av nyhetsbyrået – som ikke har kunnet bringe på det rene om selgeren fant kjøpere på den kursen. 

Ifølge e-posten skal myndighetenes godkjennelse av kliniske tester ha «sukret avtalen.»

Verken Neuralink-direktører eller Musk selv har returnert henvendelser om kommentarer.