<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Positive funn for kreftselskap

Ultimovacs har registrert oppmuntrende overlevelsesdata i behandling av føflekkreft med vaksinekandidaten UV1.

Publisert 19. juni 2023 kl. 11.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 378 ord
OPPMUNTRENDE: Ultimovacs og adm. direktør Carlos de Sousa rapporterer om «oppmuntrende» overlevelsesdata fra en føflekkreftstudie. Foto: Ultimovacs

 

Ultimovacs har mandag rapportert om «oppmuntrende» overlevelsesdata fra fase 1-studien der kreftvaksinekandidaten UV1 brukes i behandlingen av ondartet føflekkreft – malignt melanom.

Dataene er fra andre kohort i den kliniske testingen i UV1-103-studien. Samtlige pasienter som var i live ved oppfølging etter to år, var fortsatt i live ved treårsoppfølgingen.

I studien kombineres UV1 med antistoffet pembrolizumab som førstelinjebehandling hos pasienter med fremskreden føflekkreft med spredning eller som ikke kan opereres.

– Svært oppløftet

Tilsammen 30 pasienter i USA er rekruttert til studien, fordelt på to kohorter. Forskjellen på kohortene er doseringen av GM-CSF som adjuvans i vaksineringen. 27 av pasientene gikk med på en langvarig oppfølging etter to år. Ved treårsoppfølgingen var 18 av 27 pasienter fortsatt i live – tilsvarende 67 prosent, ifølge selskapet.

– Vi er svært oppløftet av å observere en 67 prosents overlevelsesrate ved treårsoppfølgingen i denne fase 1-studien, sier Jens Bjørheim, medisinsk direktør i Ultimovacs, i en melding.

– Disse dataene gir ytterligere styrke til de tidligere rapporterte resultatene fra studien, inkludert god sikkerhet for UV1 og en komplett responsrate på bemerkelsesverdige 33 prosent hos pasienter med metastatisk malignt melanom der kirurgi ikke er et alternativ, sier han.

– Dataene fortsetter å vise at UV1 i kombinasjon med pembrolizumab har lovende tegn på effekt, legger han til.

Tidligere resultater fra studien har vist en komplett responsrate på 33 prosent – der svulster forsvinner helt – og en objektiv responsrate på 57 prosent – der svulster forsvinner helt eller delvis.

Ultimovacs' UV1-vaksine testes også i den randomiserte fase 2-studien «Initium» for behandling av ondartet føflekkreft, her i kombinasjon med antistoffene ipilimumab og nivolumab. Her er 156 pasienter rekruttert, og innledende resultater ventes å bli offentliggjort i løpet av andre halvår i år.

Opprinnelig skulle foreløpige resultater presenteres i første halvår i år, men dette er utsatt da det tar lenger tid enn ventet å påvise kreftprogresjon, noe Ultimovacs anser som «svært oppløftende» og positivt for pasientene.

Ultimovacs-aksjen reagerte tidlig med brå kursoppgang mandag morgen. På det høyeste var den oppe i 87,40 kroner. I 11.30-tiden har oppgangen avtatt, og aksjen er opp rundt 2 prosent til rundt 80 kroner.

Bjørn Rune Gjelstens Gjelsten Holding er største aksjonær med 18,9 prosent, foran Stein Erik Hagens Canica med 7,9 prosent og Wilhelmsen-familiens Watrium med 5,2 prosent.