<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trenden snur for Stordalens pengesluk

Gunhild Stordalens EAT Foundation leverer grønne tall, som går til å dekke milliontapene. – Aldri vært et mål å gå med store overskudd, sier Stordalen.

Publisert 6. juli 2023
Oppdatert 6. juli 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 667 ord
Article lead
lead
VIL HA ENDRING: Gunhild Stordalen har skapt furore ved å oppfordre til å kutte kjøtt- og sukkerforbruket kraftig. Foto: NTB
VIL HA ENDRING: Gunhild Stordalen har skapt furore ved å oppfordre til å kutte kjøtt- og sukkerforbruket kraftig. Foto: NTB

For tredje år på rad ender Gunhild Stordalens EAT Foundation i pluss. Dermed kan det virke som om trenden har snudd for stiftelsen, som ellers har gått i minus siden starten i 2015.

Den filantropiske stiftelsen hadde 44,3 millioner kroner i inntekter i 2022, mot 33,6 millioner året før. På bunnlinjen satt den igjen med 564.000 kroner, ned fra rekorden på 751.000 i 2021.

EAT er imidlertid fremdeles å regne som et pengesluk. Siden oppstart er prosjektet 6,3 millioner kroner i minus. Årets resultat vil gå til å dekke tapene, opplyses det i årsrapporten.

Gunhild Stordalen sier de er fornøyde med den økonomiske situasjonen i EAT.

– Som non-profit vil det aldri være et mål for oss å gå med store overskudd, men det er klart det er viktig med en trygg økonomi både for ansatte og for å sikre fremdrift på prosjektene våre, skriver hun i en e-post til Finansavisen.

Egenkapitalen er beregnet til 3,7 millioner kroner, mens gjelden er redusert fra 17,3 millioner til 16,4 millioner kroner.

Mister sponsorer

Stordalen stiftet EAT i 2015 sammen med eksmann Petter Stordalen. Etter det Dagens Næringsliv erfarer, skal han ha brukt 250 millioner kroner på det ambisiøse prosjektet. Skilsmissen, som ble annonsert i slutten av 2019, skal ikke ha påvirket pengestrømmene til EAT.

EAT Foundation 2022

(Mill. kr)20222021
Driftsinntekter44,333,6
Driftsresultat0,40,6
Resultat før skatt0,60,8
Resultat etter skatt0,60,8

Ifølge DN har et skred av kommersielle sponsorer trukket seg fra EAT-samarbeidet de seneste årene. Hele 22 av de 35 bedriftene som var med fra start, har falt fra.

Om man ser bort fra Petter Stordalens selskap, Strawberry, er det bare tre betalende samarbeidspartnere fra næringslivet igjen.

– Det er viktig å påpeke at vi i de senere år også har hatt en stor økning i tilskudd fra andre aktører enn bare næringsliv, noe som igjen bidrar til at vi er i en langt mer solid økonomisk situasjon nå enn vi har vært på mange år, svarer Gunhild Stordalen.

– Petter har vært og er en kjempeviktig støttespiller for oss, men takket være økningen fra andre kilder utgjorde støtten hans bare 11 prosent av de totale driftsinntektene i 2022. Det har vært viktig for oss å sørge for at vi har flere solide ben å stå på. Det har vi klart, og det jobber vi kontinuerlig med å styrke ytterligere, legger hun til.

Av driftsinntektene på 44,3 millioner kroner bidro dermed eksmannen med rundt 5 millioner kroner i året som gikk.

– Måtte prioritere annerledes

Når det gjelder frafallet av samarbeidspartnere, forklarer Gunhild Stordalen at både EAT og sponsorene måtte ta grep på kostnadssiden da pandemien inntraff.

– Pandemien førte til at flere av våre støttespillere måtte prioritere annerledes, noe vi har forståelse for. I tillegg ble vi også nødt til å legge EAT Stockholm Food Forum på is. Nå er vi i gang med planleggingen av å bringe det tilbake, sier hun.

Stiftelsen har en rekke ganger samlet politikere, næringslivstopper og forskere på konferansen EAT Stockholm Food Forum. Forrige gang var i 2019.

– Jeg er utrolig stolt av den innsatsen våre ansatte har lagt ned for å sørge for at vi kom trygt igjennom pandemien, og som årsregnskapet viser, er vi nå i en posisjon der vi har begynt å vise muskler igjen, sier Stordalen.

Lover nye rapporter

EAT knytter sammen eksperter og forskning på mat, helse og bærekraft, der visjonen er å endre det globale matsystemet til å bli mer bærekraftig.

Stiftelsen lanserte i 2019 en rapport i samarbeid med det medisinske tidsskriftet Lancet, der den så på hva som måtte til for å fø jordens befolkning på antatte ti milliarder i 2050. Svaret ble blant annet at forbruket av kjøtt og sukker måtte halveres, noe som skapte store overskrifter både i Norge og internasjonalt.

Nå er det en ny rapport på vei, lover Stordalen.

– Vi har igangsatt store nye prosjekter, ikke minst EAT-Lancet 2.0 og Food System Economics Commission, noe som reflekteres i økningen i driftsinntekter i årsregnskapet. Sistnevnte lanserer sin rapport senere i år, noe vi regner med kommer til å skape bølger i skjæringspunktet mellom mat, finans og politikk.