<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brøt innsidereglene – får 300.000 kroner i bot

Oslo Børs mener SoftOx delte viktig informasjon fem dager for sent. – Har ikke hensyntatt fakta i saken, svarer selskapet.

Publisert 19. sep. 2023 kl. 10.41
Oppdatert 19. sep. 2023 klokken 10.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
IKKE HELT ENIG: SoftOx-topp Geir Almaas sier de skal vurdere hvorvidt de skal godta boten. Foto: Iván Kverme

 

Helseselskapet SoftOx Solutions har blitt ilagt et overtredelsesgebyr på 300.000 kroner av Oslo Børs. Årsaken er brudd på plikten til offentliggjøring av innsideinformasjon.

– Vi vil nå vurdere nøye om vi skal godta gebyret. Det virker som at Oslo Børs ikke har hensyntatt fakta i saken, sier styreleder Geir Almaas i SoftOx Solutions.

SoftOx-aksjen er ikke fremmed for å ligge i toppen av taperlisten på børsen. Tirsdag faller den tunge 10,6 prosent.

Ifølge selskapet skal de ha stått i en vanskelig situasjon, der de måtte håndtere usikkerhet rundt utbetalinger fra European Defence Fund (EDF).

– På direkte spørsmål den 10. februar 2023 anbefalte konsortiets representant, de som administrerer utbetaling fra EDF, at vi ikke meldte om den forsinkede utbetalingen til markedet, da de forventet å foreta utbetalingen innen kort tid. Når vi fem dager senere den 15. februar ser at det ville ta lengre tid før vi får utbetalingen fra EDF, enn det vi ble forespeilet kun fem dager tidligere, valgte vi å melde om forsinkelsen til markedet, forklarer Almaas videre.

I krise

Oslo Børs er imidlertid uenige, og mener SoftOx burde ha meldt om den forsinkede utbetalingen fem dager tidligere. Det ville skapt «uønsket volatilitet i aksjen», noe som hadde vært uheldig for aksjonærene, hevder SoftOx.

– Vi valgte derfor å vente til vi fikk tilstrekkelig informasjon for å kunne ta en avgjørelse i saken. En beslutning vi fremdeles mener er korrekt, sier Almaas.

Det var for øvrig 15. februar SoftOx meldte om økt underskudd, og at de jobbet intenst med å skaffe penger. Likviditetsproblemene burde blitt kjent allerede 10. februar, i tråd med lovverket, mener Oslo Børs.

«Formildende omstendigheter, ifølge Oslo Børs, er at bruddets varighet var relativt kort, samt selskapets begrensede finansielle styrke», opplyser SoftOx.

I juni inngikk helseselskapet avtale med kreditorene om å utsette betalingene. Så langt i år er aksjen ned 75 prosent, til 5,90 kroner. Det er et stup ned fra toppen i mai 2020, da aksjekursen stod i 112 kroner.