<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Novo Nordisk stanser Ozempic-studie

Novo Nordisk annonserte tirsdag at selskapet stanser en studie som undersøker Ozempics effekt på behandling kroniske nyresykdommer i diabetespasienter. En analyse underveis i studiet viser at behandling ville være vellykket.

  Publisert 11. okt. 2023 kl. 10.55
  Oppdatert 11. okt. 2023 klokken 21.07
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 261 ord
  STANSES: Novo Nordisk studie av Ozempics effekt på kroniske nyresykdommer stanses etter en uavhengig komité har konkludert med at det er en tydelig positiv effekt. Foto: Reuters

  Studien skulle egentlig vare i ytterliggere tolv måneder, men ble stanset før tiden etter at en uavhengig komité som har gått gjennom de foreløpige dataene, ifølge Reuters. Uavhengige komitéer kan anbefale å stanse effektstudier før tiden dersom det er tydelige bevis på at et legemiddel vil ha en positiv eller negativ effekt, basert på undersøkelser underveis.

  Ifølge legemiddelgiganten gikk studiet ut på å teste hvorvidt diabetesmedisinen Ozempic kan forsinke utviklingen av kroniske nyresykdommer, og senke dødsrisikoen som følge av nyre- og hjerteproblemer.

  Komitéen konkluderte med at studien viste positive effekter av Ozempic på nyresykdommer.

  Novo-aksjen steg 3,1 prosent til 95,92 dollar i etterhandelen på New York-børsen tirsdag. Den 1. september gikk Novo Nordisk forbi LVMHs verdsetting, og ble selskapet i Europa med høyest markedsverdi. 

  Novo har steget 17 prosent siden selskapet i august, etter en studie viste at selskapets andre store produkt, Wegovy, hadde klare kardiovaskulære fordeler. Den danske giganten har en markedsverdi i overkant av 412 milliarder dollar.

  Begge av Novo Nordisks diabetesmedisiner, Ozempic og Wegovy, som også brukes som slankemedisin, inneholder virkestoffet semaglutid. 

  Hva er Semaglutid?

   
  • Semaglutid etterligner hormonet GLP-1 (glukagonlignende peptid-1), som normalt skilles ut i tarmen og er med på å regulere konsentrasjonen av glukagon i blodet.
  • Såkalte GLP-1-analoger senker blodsukkeret ved å stimulere til økt insulinutskillelse fra bukspyttkjertelen.
  • Det er også vist at GLP-1 og analogene gir saktere tømming av mageinnhold, reduserer matinntak og hindrer uhensiktsmessig frigjøring av glukagon som – som øker blodsukkeret – etter måltid.
  • Det brukes i behandling av Diabetes type 2, men også som et virkemiddel for vektreduksjon.
  Kilde: Store medisinske leksikon