<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
PÅ VEI OPP: Aksjen til danske Zealand Pharma, hvor Adam Steensberg er adm. direktør, har gått som en rakett.  Foto: Zealand Pharma

Ozempic-konkurrent går som en rakett på børsen

Slankeaksjene Novo Nordisk og Eli Lilly har skutt i været. Men den danske konkurrenten Zealand Pharma tar innpå, og har gått som en kule.

Publisert 13. sep.
Lesetid: 3 minutter

Slankeaksjene har skutt i været verden over.

Etterspørselen etter medisiner som Ozempiz, Wegovy, Zepbound og Mounjaro har eksplodert, og selskapene bak vokser i rekordfart. Det gjør også aksjekursene.

Novo Nordisk står bak Ozempic og Wegovy, og aksjen er opp over 400 prosent på fem år. Konkurrenten Eli Lilly står bak Zepbound og Mounjaro, og er opp over 700 prosent de seneste fem årene.

Men det er ikke bare de som gjør det bra på børsen. Aksjen til danske Zealand Pharma har også steget kraftig. Så langt i 2024 er aksjen opp 154 prosent, til 903 danske kroner pr. aksje. På fem år har aksjen til den mindre kjente konkurrenten steget 454 prosent.

Salget har eksplodert verden over

I Norge kom Ozempic på markedet for seks år siden, og kun 18 pasienter fikk utskrevet medisinen. Siden det har tallene gått rett opp. I fjor fikk hele 97.000 pasienter i Norge Ozempic, og 80.000 fikk slankemiddelet Wegovy, viser tall fra Legemiddelregisteret til FHI.

TAR VERDEN MED STORM: Etterspørselen etter slankemidler har eksplodert. I New York kan du se svære reklamer for amerikanske Ro, som blant annet tilbyr Ozempic. Foto: Ro

«Aksjene er høyt priset, men momentumet på aksjene er fortsatt veldig bra. De bare stiger og stiger», sa Benedicte Bakke, en av forvalterne i aksjefondene DNB Bioteknologi og DNB Health Care, til Finansavisen tidligere i år.

Slankemidlene det dreier seg om er stort sett medisiner kalt GLP-1. Det er legemidler som brukes i behandlingen av diabetes type 2. Ozempic begynte for eksempel som en diabetesmedisin, men har samtidig effekt som fedmebehandling. Det har ført til enorm etterspørsel verden over.

Konkurrerer med de største

I motsetning til de aller største aktørene som selger slankemidler i hytt og vær, jobber Zealand Pharma fortsatt med å utvikle en fedmemedisin. I vår holdt de på med fase 3-studier, og i juni delte selskapet positive resultater fra en av studiene sine med slankemiddelet kalt petrelintide.

Slankemidler på børs:

  • Zealand Pharma: Det danske selskapet jobber med en fedmemedisin. Denne våren jobber de med flere fase 3-studier.
  • Novo Nordisk: Det danske selskapet står bak blant annet Ozempic og Wegovy, som brukes til fedmebehandling.
  • Eli Lilly: Står bak medisiner som Zepbound og Mounjaro, som brukes for vektnedgang.
  • Viking Therapeutics: Det amerikanske selskapet jobber med å utvikle en pille for vektnedgang.
  • Amgen: Det amerikanske bioteknologiselskapet er i gang med en fase 2-studie, for et slankemiddel.
  • Structure Therapeutics: Bedriften i San Francisco jobber med å utvikle en slankepille som skal tas daglig. I løpet av året skal de i gang med en fase 2-studie.
  • Rhythm Pharmaceuticals: Det amerikanske selskapet har per i dag én medisin for behandling av fedme, og jobber med utviklingen av flere andre.
  • Merck & Co.: I januar ble det kjent at legemiddelselskapet vil utvikle såkalte GLP-1-analoger til behandling av fedme og diabetes.
  • Altimmune: Det amerikanske bioteknologiselskapet er i gang med å utvikle et nytt slankemiddel.
  • Roche: Det sveitsiske legemiddelselskapet jobber med å utvikle fedmebehandling i sprøyteform, og er i gang med en studie i fase-1.
  • Pfizer: Selskapet jobber med alt fra medisin mot brystkreft til koronavaksine, men de har også jobbet med å utvikle slankemedisiner i pilleform – uten de beste resultatene enn så lenge.
  • AstraZeneca: Selskapet jobber blant annet med å utvikle en pille for vektnedgang.

Toppsjefen, Adam Steensberg, jobbet før i Novo Nordisk. I 2022 tok han over som adm. direktør i konkurrenten Zealand Pharma.

«I Europa ser vi for første gang at pasienter er villige til å betale for disse medisinene selv, motivert av å gå ned i vekt», uttalte Steensberg nylig i et intervju med Bloomberg.

Legemiddelet er ikke en GLP-1, slik som mange av konkurrentenes produkter, og medisinen kommer sannsynligvis ikke på markedet før om flere år. Likevel går aksjen bra på børs, og nå har selskapet en markedsverdi på over 60 milliarder danske kroner.