<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordmenn vil bygge grønt stålverk for 42 milliarder

Tore Ivar Slettemoen og Dag Moxnes står bak Blastr Green Steel, som vil gjøre en av verdens skitneste industrier litt renere med et finsk stålverk.

    Publisert 3. jan. 2023 kl. 13.28
    Oppdatert 10. mars 2023 klokken 08.59
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 431 ord
    STORE PLANER: Dag Moxnes (t.v. i bildet) er en av Blastr-gründerne som vil bygge stålverk i Finland. Her fra sin tid i GEA Norge. De andre på bildet, Nils Halvard Molnes og Nils Kåre Gjøsund, har ikke noe med Blastr å gjøre. Foto: Privat

    Norske Blastr Green Steel planlegger et grønt stålverk med integrert hydrogenproduksjonsanlegg i Finland,  i det som ifølge en pressemelding kan bli et av de største industriprosjektene i landet noensinne. Bloomberg omtalte saken først. 

    Blastr har inngått en intensjonsavtale med Fortum som gir selskapet eksklusive rettigheter til å utvikle et eksisterende industriområde i Inkoo på den finske sørkysten.

    En klimaversting

    Investeringen på fire milliarder euro – tilsvarende 42 milliarder kroner – forventes å skape opptil 1.200 direkte arbeidsplasser i driftsfasen, og produksjonen er planlagt å starte innen utgangen av 2026.

    Stålproduksjon er en av verdens mest forurensende industrier, og planen er at Blastr skal erstatte koks og kull med hydrogen i den kjemiske reduksjonsfasen – der målet er å kutte CO2-utslippene med 95 prosent i forhold til konvensjonell produksjon. Blastr sikter mot å produsere 2,5 millioner tonn varm- og kaldvalset grønt stål årlig.

    Blastr skriver at grønt stål er en viktig innsatsfaktor i det grønne skiftet, som en kritisk råvare for utvikling av fornybar energi-infrastruktur – som vindturbiner – og segmenter som bygg og anlegg, bilproduksjon og forbruksvarer. I Europa alene ventes etterspørselen etter dekarbonisert stål ifølge selskapet å nå 50 millioner tonn innen 2030, tilsvarende nesten en tredjedel av dagens europeiske ståletterspørsel.

    – Finland er ideelt

    Blastr-sjef Hans Fredrik Wittusen forklarer valget av Finland med blant annet tilgangen på fossilfri energi, og spesielt vindkraft.

    STORE PLANER: Tore Ivar Slettemoen. Foto: Freyr Battery

    – Finland er et ideelt sted for vårt prosjekt. Landet har ambisiøse mål for lavkarbonutslipp, støttende og forutsigbare rammebetingelser for grønn industri, fossilfri energi og en høyt kvalifisert arbeidsstyrke. Inkoo ble valgt for sin høykvalitets infrastruktur og tilgang til ren kraft. I tillegg gir den isfrie dypvannshavnen effektiv, lavkarbonlogistikk året rundt og nærhet til det europeiske markedet, sier han i tirsdagens melding.

    Wittusen tok over som toppsjef 1. januar i år, og hans forgjenger Dag Moxnes vil fortsatt ha en aktiv rolle i selskapet, som seniorrådgiver.

    Freyr-gründer størst

    Blastr har ennå ikke sikret finansiering av prosjektet, men Wittusen opplyser til Helsingin Sanomat at selskapet planlegger å hente fremmedkapital og annen finansiering i markedet. Ifølge avisen ventes en endelig investeringsbeslutning i starten av 2025.

    Største aksjonær i Blastr, som ble etablert i 2021, er investeringsselskapet Vanir Green Industries under ledelse av Anders Hærland. Vanir er heleid av Tore Ivar Slettemoen, en av gründerne i Freyr Battery. Han er også styreleder i Blastr, der Grønt Gras AS (Moxnes) også er tungt inne på eiersiden.

    Slettemoen var en av nærmere 40 norske formuende som meldte flytting til Sveits i løpet av høsten 2022.