<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Desperate grep for å takle prissjokk

Britisk inflasjon biter seg fast over 10 prosent, og mange småbedrifter kjemper for livet. 

Publisert 30. jan. 2023 kl. 09.51
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
BUNKRER OPP: Milton Brewery-eier Richard Naisby. Foto: NTB

Britisk økonomi sliter blytungt med en inflasjon som i desember holdt seg over 10 prosent på årsbasis for fjerde måned på rad. For mat og drikke var inflasjonen nesten 17 prosent, mens gass- og strømprisene var opp henholdsvis 130 og 65 prosent.

Mange småbedrifter kjemper for livet mot kostnadsbølgen som skyller over dem, og finner det sjanseløst å velte alt over forbrukerne.

– Alt går gjennom taket

Reuters omtaler mandag den engelske ølprodusenten Milton Brewery som har bunkret opp med malt for å komme prisøkninger i forkjøpet, gjerne 3-4 måneders forbruk. 

– Alt går gjennom taket. Prisene på malt har steget 40-50 prosent, sier bryggerieier Richard Naisby, og det etter at prisene på enkelte malt-typer steg 20 prosent i fjor.

– Når du legger sammen alt blir det veldig vanskelig for oss å stå imot, fortsetter han.

Prissjokk på tomater

Milton Brewery har ifølge nyhetsbyrået satt opp prisene med 7 prosent det siste året, men blir som mange småbedrifter skvist fra to kanter: ikke stor nok til å forhandle frem bedre priser fra leverandørene, samtidig som man møter motstand fra kjøperne mot å øke prisene.

Naisby eier også flere puber, der han selger pizza som siden i fjor har steget fra 13 til 15 pund i pris grunnet en prisøkning på 50 prosent for hermetiske tomater.

– Vi kan ikke velte alle prisøkningene våre over på kundene, og iallfall ikke med en gang, sier Naisby, som sysselsetter 44 personer og omsetter for rundt 2 millioner pund i året.