<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Analytiker: – Reduserer risikoen for emisjon

Scatec solgte torsdag en solpark i Sør-Afrika til en langt høyere pris enn ventet. Det reduserer risikoen for en utvannende emisjon. 

    Publisert 2. feb. 2023 kl. 17.18
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 364 ord
    CASHER INN: Scatec-sjef Terje Pilskog har frigjort nesten 600 millioner kroner gjennom et salg av en sørafrikansk solpark.  FOTO: Iván Kverme

     

    – Dette salget er en veldig god miks av flere ting, sier analytiker Andreas Nibe Nygård i Kepler Cheuvreux.

    Torsdag ble det kjent at Scatec selger sin eierandel på 42 prosent i den sørafrikanske Upington-solparken for 569 millioner kroner. Det gir en solid gevinst på 760 millioner kroner i det konsoliderte regnskapet og 310 millioner i det proporsjonale.

    Transaksjonen ble godt mottatt i aksjemarkedet. Én time før Oslo Børs stengte var aksjen opp 7,1 prosent til 88,42 kroner. 

    – Scatec får rundt én krone pr. aksje mer for denne parken enn det jeg så for meg. Når aksjen er opp over 5 kroner i dag, så skyldes det flere forhold. Det viktigste er at salget reduseres risiko for en utvannende emisjon, sier Nygård.

    BRA SALG: Mener Kepler Cheuvreux-analytiker Andreas Nibe Nygård. FOTO: Kepler Cheuvreux

    Upington-solparken står i dag for rundt en tredjedel av Scatecs kraftproduksjon i Sør-Afrika.

    Drar opp verdivurderingen

    På Scatecs kapitalmarkedsdag i fjor høst, ble det lansert et nytt vekstmål. De neste fem årene skal energiselskapet ha egenkapitalinvesteringer på 10 milliarder kroner i nye, fornybare kraftverk, noe som vil øke produksjonskapasiteten med 1,5 gigawatt i året.

    For å få til en slik vekst skisserte Scatec et behov for å hente mellom 2 og 3 milliarder kroner i ny kapital. Med dette salget frigjøres nesten 600 millioner kroner. 

    – Dette salget vil også dra opp verdivurderingen av de andre solparkene Scatec eier, og som de også kan komme til å selge for å finansiere den videre veksten.

    – Det er også litt interessant å se hvor lav avkastning en del andre aktører godtar for å kjøpe seg inn i slike prosjekter. Det er et lite tankekors, sier Nygård, om Stanlib Asset Management Proprietary som kjøper solparken.

    Norfund, som har en eierandel på 18 prosent i solparken, selger også sin andel til Stanlid. I børsmeldingen kommer det frem at transaksjonen ventes å bli gjennomført i løpet av første halvår.