<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
ANKLAGER: 24. januar ble Adani anklaget for aksjemanipulasjon og svindel.  Foto: NTB

Over 550 milliarder har forsvunnet i løpet av 10 dager

Store deler av formuen til den indiske milliardæren Gautam Adani er barbert bort etter alvorlige anklager.

Publisert 3. feb. 2023 kl. 22.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 340 ord

24. januar ble milliardæren Gautam Adani anklaget for aksjemanipulasjon og svindel, i en rapport fra Hindenburg Research. Anklagerne mener det skal ha foregått over flere tiår. 

På det tidspunktet var Adani av magasinet Forbes rangert som verdens tredje rikeste. Han begynte å tjene penger på havnedrift, men har siden den gang investert i både energi, transport og media. Adani dukket opp på Forbes' lister for første gang i 2008, med en formue på 9,3 milliarder dollar.

Finansdirektøren i Adani Group, Jugeshinder Singh, var raskt ute og benektet anklagene. Men aksjene i konsernet Adani Group har likevel falt kraftig i løpet av de siste to ukene, og Adani har ikke overraskende mistet plassen som verdens tredje rikeste. 

FORMUEN FORSVINNER: I løpet av de siste to ukene har Gautam Adani både mistet rangeringen som verdens tredje rikeste, og som Asias rikeste. Foto: NTB

Konsernet har tapt 107 milliarder dollar

Ifølge Forbes startet formuen til den indiske milliardæren på 126,4 milliarder dollar, eller omtrent 1.271 milliarder kroner, da anklagene kom. Mandag 30. januar hadde verdiene sunket til 88,3 milliarder dollar. Og torsdag skrev det amerikanske magasinet at formuen til Adani var falt til 64,2 milliarder dollar.

Hindenburg Research er et investerings- og analyseselskap med base i New York City. De bruker gjerne seks måneder på gå i dybden på et selskap. Deretter distribuerer de funnene til de nærmeste partnerne, som så tar store short-posisjoner. Til slutt slipper de rapporten for publikum.

Ifølge Bloomberg har hele konsernet tapt 107 milliarder dollar siden 24. januar, mens Adani selv har mistet 57 milliarder dollar, eller cirka 573 milliarder kroner. Tapet gjør at Adani ikke bare mistet pallplassen som en av verdens rikeste, men i tillegg har mistet tittelen som Asias rikeste.