<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ser løsning på pengebehovet

Rec Silicon har et stort obligasjonslån som må refinansieres i april, men venter en løsning lenge før forfall. Samtidig renner pengene ut av selskapet.

Publisert 23. feb. 2023 kl. 07.01
Oppdatert 23. feb. 2023 klokken 08.18
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 524 ord
LA FREM TALL: REC Silicon la torsdag morgen frem kvartalstall. Her er fabrikken i Moses Lake avbildet. Foto: REC

 

SE DIREKTE: Audiocast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

Rec Silicon la torsdag morgen frem fjerdekvartalstall, og igjen la selskapet frem blodrøde tall. 

Omsetningen raste til 31,6 millioner dollar fra 43,2 millioner dollar i samme periode i fjor, mens  driftsresultatet havnet på negative 27,3 millioner dollar.

Tapet stammer fra høye råvarepriser og lavere produksjon av polysilisium sammen med lavere forsendelser av silangass.

For helåret økte inntektene til 147,8 millioner dollar fra 143,2 millioner dollar i 2021, mens driftsunderskuddet var 58,3 millioner dollar, sammenlignet med minus 20,5 millioner dollar året før.

Venter løsning på pengebehovet

Tapene synes godt i kontantbalansen, som var på 105,3 millioner dollar ved utgangen av kvartalet, mot 146,8 millioner det foregående kvartalet.

I 2018 hentet 110 millioner dollar, drøyt 1,1 milliarder kroner, i et obligasjonslån som må refinansieres i april i år. I tredjekvartalsrapporten opplyste selskapet at det aktivt jobbet med å få det til. Nå mener ledelsen og styret at det vil klare å få inn nødvendig kapital for å møte gjeldsforfallene.

«Selskapet jobber med en finansiell løsning for å adressere kapitalbehovet. En løsning er ventet å ferdigstilles lenge før obligasjonen løper ut i april. Ytterligere informasjon vil komme når det er klart», skriver Rec Silicon i rapporten.

Inngikk avtale

Selskapet opplyser at det fortsatt sikter på å åpne fabrikken i Moses Lake senere i år, men påpeker at fjerdekvartalsrapporten understreker nøkkelområder der det må jobbes med kostnadskutt. Produksjonen skal etter planen starte opp for halv maskin i andre kvartal, før den trappes opp til hundre prosent i fjerde kvartal.

Rec har oppdatert finansene for anlegget.

Når fabrikken går for full maskin ventes den nå å bidra med en EBITDA på mellom 100 og 300 millioner dollar. Investeringene i perioden fjerde kvartal 2022 til 2024 ventes nå til 160 millioner dollar, en økning på 30 millioner dollar fra tidligere.

PRESENTERTE TALL: Konsernsjef William Kurtis Levens i Rec Silicon. Foto: REC

I slutten av januar inngikk Rec Silicon, via datterselskapet Rec Solar Grade Silicon, en avtale med den sørkoreanske storeieren Hanwha Solutions om levering av polysilisium fra fabrikken i Moses Lake

Anlegget, som ligger i den amerikanske delstaten Washington, har vært stengt ned siden 2019 på grunn av handelskrigen med Kina. Partene meldte tidligere i januar at samtalene var i en fremskreden fase. Avtalen som nå er inngått går over ti år og sikrer at Hanwha får all produksjon fra fabrikken.

Den totale verdien gjennom avtalens løpetid er på 3 milliarder dollar, eller nær 30 milliarder kroner.

«Avtalen med Hanwha Soultions sikrer Rec forutsigbarhet til å gjenåpne den nå nedstengte fabrikken i Moses Lake», sa Rec-sjef Kurt Levens da nyheten ble kjent.

Det ble vist til at flere incentiver fra amerikanske myndigheter for å få i gang produksjon av fornybar energi i landet nå legger til rette for en verdikjede for sol utenfor Kina. Nylig gikk Hanwhas datterselskap Q Cells inn for investeringer på 2,3 milliarder dollar, eller 23 milliarder kroner, i en gigantisk solfabrikk i Dalton, Georgia.