<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

CO2-fanger får kjempestøtte

Removr planlegger å trekke ut CO2 direkte fra luften. Nå har selskapet fått 36 millioner kroner i Enova-støtte.

  Publisert 27. feb. 2023 kl. 22.03
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 458 ord
  FJERNER CO2: Removr skal trekke ut CO2 direkte fra luften. Slik vil anlegget på Island se ut. FOTO: REMOVR

  – Brorparten av alle scenarier som beskriver veien til 1,5-gradersmålet, krever karbonfjerning. Det betyr at vi må utvikle teknologi som i stadig større grad fanger CO2 direkte fra lufta. Denne teknologiutviklingen må starte tidligst mulig for å gjøre teknologien klar og effektiv nok for oppskalering, sier markedsdirektør Astrid Lilliestråle i Enova.

  Det er bakgrunnen for at Enova nå har gitt 36,3 millioner kroner i støtte Removr, som skal utvikle en miljøvennlig teknologi som skal fjerne CO2 direkte fra lufta. Removr gjør det ved å blåse store mengder luft gjennom et mikroporøst mineral som kalles zeolitt. 

  Når zeolitten er mettet med CO2, varmes den opp og klimagassen frigjøres deretter slik at den kan hentes ut som en separat CO2-strøm. 

  – Støtten fra Enova er en anerkjennelse av Removr og teknologien, og et viktig skritt videre i arbeidet med å fjerne CO2 i stor skala fra luften. Norge har omfattende erfaring fra karbonfangst og har nå muligheten til å ta en ledende posisjon innenfor karbonfjerning fra luft, sier daglig leder Einar Tyssen i Removr.

  1 million tonn årlig

  Removr skal sammenstille og teste en pilot på Technology Centre Mongstad (TCM) som er planlagt i 2024. Selskapet gjennomgår nå den formelle kvalifikasjonsprosessen hos TCM. Testenheten kan fange 300 tonn CO2 årlig. 

  I neste trinn skal Removr installere en større fangstenhet på 2.000 tonn CO2 pr. år på Island, med permanent lagring av klimagassen. 2.000 tonn CO2 tilsvarer det årlige utslippet fra 1.000 bensindrevne personbiler. 

  Dette blir et kommersielt anlegg, der Removrs storskalakonsept for å fjerde CO2 direkte fra luften skal kvalifiseres med mål om å sikre kapital til å bygge flere storskalaanlegg.

  – Etter testing på Mongstad bygger vi vår første kommersielle pilot med oppstart i 2025. Målsettingen vår er å fjerne 1 million tonn CO2 årlig i 2030, sier Tyssen.

  Norge slapp ut 49,1 millioner tonn CO2 i 2021.

  – Kan bli nødvendig

  – Selv med maksimal innsats for å få utslippene ned, har vi allerede fylt atmosfæren med så store mengder klimagasser at drivhuseffekten vil fortsette å varme opp kloden selv om utslippene går til netto null. Det kan bli nødvendig også å sørge for å hente karbon ned fra lufta igjen. Vi trenger aktører som går foran og tester ut løsninger. Jeg berømmer Removr for deres initiativ som kan spille en viktig rolle i utviklingen av  teknologi for karbonfjerning, kommenterer klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

  VIKTIG ROLLE: – Jeg berømmer Removr for deres initiativ som kan spille en viktig rolle i utviklingen av teknologi for karbonfjerning, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide. FOTO: NTB