<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU-millioner til Høyanger

EUs Horizon-program skal bruke 1.084 milliarder kroner de neste årene, noen få av dem i Høyanger.

    Publisert 13. mars 2023 kl. 13.37
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 444 ord
    VINDMØLLEBLADER: Når de er utslitte, blir de gravd ned eller brent. I Fremtiden er Gjenkrafts mål at de blir resirkulert gjennom pyrolyse. Her er vindturbiner tilhørende Haram vindkraftverk på fjellet over Ulla på Haramsøya i 2022.   FOTO: NTB

    Gründerbedriften Gjenkraft i Høyanger får 33 millioner kroner for å skalere opp sin pyrolyseprosess som skal gjenvinne gamle vindmølleblader til olje, gass og rene karbonfibre.

    I løpet av de neste fire årene skal pilotanlegget som drives med lokal vannkraft kunne resirkulere 20.000 tonn i året.

    Daglig leder i Gjenkraft, Svein Tore Torvund, forteller til Finansavisen at dagens vindmølleblader inneholder omtrent 15 prosent komposittmateriale som kan gjenvinnes.

    – På verdensbasis vil mengden avfall fra vindmølleblader være 3 millioner tonn i 2050. Støtten vi har fått fra EU kommer gjennom EUs Horizon-program, og målet er å vise at vår pyrolyseprosess kan skaleres opp og brukes ute i verden, hvor avfallet befinner seg, sier Torvund til Finansavisen.

    JAKTER EUROPA: Svein Tore Torvund ser på EU-midlene som en bekreftelse på at gründer-bedriften Gjenkraft kan vokse seg ut i Europa. FOTO: Gjenkraft.

    Under EUs Horizon-program ligger samarbeidsprosjektet REFRESH hvor Gjenkraft er én av elleve europeiske virksomheter som sammen skal dekke hele verdikjeden til å resirkulere vindmølleblader. Gjenkraft skal med sin pyrolyse sørge for at det gjenvinnes olje, gass og rene karbonfibre fra de gamle vindmøllebladene.

    – EU-millionene skal vi brukte til å bygge en pyrolyselinje i Høyanger som først skal kunne gjenvinne fem tusen tonn i året og i løpet av de neste fire årene skaleres opp til 20.000 tonn i året, sier Torvund.

    En god del av de 33 millionene fra EU går til å designe en ny pyrolysereaktor, en maskin som ved hjelp av varme gjør vindmølleblader om til fornybar olje, gass, glass- og karbonfiber.

    EUs Horizon Europa er et syvårig rammeprogram fra EU for finansiering av vitenskap og forskning. Programmet trådte i kraft 1. januar 2021 og skal løpe til 2027 med en utgiftsramme på 95,5 milliarder euro, tilsvarende 1.084 milliarder kroner.

    Gründer-bedriften som i dag har fire ansatte så dagens lys i 2020. 

    Støtten på 33 millioner kroner fra EU gir Torvund tro på at de er på riktig vei og kan nå sine mål om å ta 40 prosent av det europeiske markedet innen 2032.

    Om Gjenkraft:

     

    Gjenkraft AS omdanner komposittavfall fra vindmølleblader til nye fornybare råvarer som olje, gass, glass- og karbonfiber. Selskapets gjenvinningsteknologi er basert på en egenutviklet pyrolyseprosess, altså spalting av sammensatte kjemiske forbindelser ved hjelp av oppvarming uten tilgang på oksygen. Resultatet er råmaterialer som kan brukes på nytt i nye produkter.