<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

På vei ut av Russland – får mye dårligere betalt enn ventet

Nokian selger Russland-virksomheten til et oljeselskap. Prisen ble langt lavere enn først antydet.

Publisert 17. mars 2023 kl. 09.27
Oppdatert 17. mars 2023 klokken 10.05
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 185 ord
FÅR MINDRE ENN VENTET: Nokian Tyres og toppsjef Jukka Moisio. Foto: Bloomberg

Den finske dekkprodusenten Nokian nærmer seg nå en endelig exit fra det russiske markedet, etter å ha meldt om planene tilbake i juni i fjor som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Selskapet opplyser at det russiske oljeselskapet Tatneft har betalt 285 millioner euro for virksomheten i Russland, ifølge Reuters. Det tilsvarer drøyt 3,2 milliarder kroner.

Prisen er imidlertid betydelig lavere enn den Nokian opprinnelig ventet da en salgsavtale ble kunngjort i oktober i fjor. Da ble salgsprisen anslått til 400 millioner euro.

«På grunn av krigen i Ukraina var det ikke lenger mulig eller bærekraftig for Nokian Tyres å fortsette driften i Russland. Exitprosessen har vært lang, men vi er tilfreds med at vi er i sluttfasen», heter det fra adm. direktør Jukka Moisio.

Nokian har hatt virksomhet i Russland siden 2005. I 2021 ble cirka 80 prosent av selskapets personbildekk produsert i Russland, og regionen Russland og Asia sto for rundt 20 prosent av netto omsetning.

Selskapet har tidligere varslet at Russland-exiten vil påvirke de finansielle resultatene betydelig. Samtidig har det økt kapasiteten ved sine fabrikker i Finland og USA.