<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Yara skylder russere over 2 milliarder kroner

Den norske gjødselsprodusenten er involvert i «et antall søksmål» etter at de stanset innkjøpene fra Russland.

    Publisert 24. mars 2023 kl. 10.42
    Oppdatert 24. mars 2023 klokken 12.29
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 224 ord
    RUSSISK PROBLEM: Svein Tore Holsether, adm. direktør i Yara. Foto: Iván Kverme

    Yara har en leverandørgjeld på 221 millioner dollar – over 2 milliarder kroner – til selskaper tilknyttet sanksjonerte russiske personer. 

    Det kommer frem av selskapets årsrapport, skriver Dagens Næringsliv.

    Disse russiske personene kan være oligarker med tilknytning til Putins regime. Yara skriver at videre handling angående beløpet avhenger av hva som skjer med sanksjonene.

    Gjødselsgiganten har mottatt flere kontraktsmessige krav fra selskaper tilknyttet sanksjonerte russere, og er involvert i «et antall søksmål», står det videre i rapporten.

    Snudde på hælen

    Yara trenger fosfat, kalium og nitrogen for å lage fullgjødsel, noe de var avhengige av de russiske selskapene Phosagro og Uralkali for å skaffe. Førstnevnte kontrolleres av oligarken Andrej Gurjev, mens Uralkali er deleid av Dmitrij Mazepin, som har nære bånd til den russiske presidenten, Vladimir Putin.

    Like etter den russiske invasjonen fastholdt visekonsernsjef Lars Røsæg til DN at de ikke ville si opp avtalene.

    – Gjødsel er en essensiell del av den globale verdikjeden for matforsyning. Uten at vi, og andre gjødselselskaper, har tilgang til nok råvarer, så vil den globale matproduksjonen rammes hardt – med etterfølgende katastrofale konsekvenser for verdens evne til å fø egen befolkning.

    I mars 2022 snudde de imidlertid på hælen og stanset alle innkjøp fra leverandører knyttet til russiske sanksjonerte enheter og personer, som følge av EUs sanksjoner mot Russland.

    Det som før ble hentet fra Russland, blir nå hentet fra leverandører i Midtøsten, Nord-Afrika, Nord-Amerika og Karibia.