<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eramet får 132 millioner til energi- og klimaprosjekter

– Det er et mål for oss å bidra til teknologiutvikling som både reduserer utslipp og tar ned kostnadene, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad.

    Publisert 30. mars 2023 kl. 13.28
    Oppdatert 30. mars 2023 klokken 13.30
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 246 ord
    FÅR STØTTE: Ovnshuset ved Eramet Norway Sauda. Foto: Eramet Norway

    Eramet Norway Sauda skal bygge et energigjenvinningsanlegg der ovnsgass fra manganlegeringsproduksjon omdannes til elektrisk og termisk energi, samt CO2. I tilknytning til energigjenvinningsanlegget skal det også etableres et pilotanlegg for testing av karbonfangst.

    Enova støtter satsingene med 132 millioner kroner. 

    – Energiprosjektet vil gi en bedre utnyttelse av energien i ovnsgassen og et betydelig redusert effektuttak. Pilotanlegget vil bidra vesentlig til å ta ned risiko og kostnader for fremtidige karbonfangstanlegg. Enova støtter de som går foran i arbeidet med å redusere utslipp og ha et effektivt energisystem, sier Nils Kristian Nakstad, adm. direktør i Enova.

    Det største prosjektet skal gjenvinne energien fra ovnsgassen ved smelteverket. I dag brennes denne CO-gassen i en fakkel, energien går tapt og CO2 slippes ut. Eramet Norway har gjennom et tidligere pilotprosjekt gjennomført en vellykket test av en gassmotor som nå vil stå sammen med seks nye. Hensikten er å oppnå full energiutnyttelse i et fullskalaanlegg der CO-gassen blir benyttet som drivstoff. Dette vil gi mer enn 12 MW effekt, 90 GWh elektrisk energi og ca. 150 GWh varme. Et nyutviklet styringssystem skal sikre at motorene fungerer sammen og tilpasser seg smelteverkets driftsforhold. Enova støtter dette prosjektet med 97,2 millioner kroner.

    Energigjenvinningsanlegget gir en CO2-konsentrasjon på 20-25 prosent i eksosgassen. Den høye konsentrasjonen gjør at Eramet Norway Sauda kan satse på prosjekt nummer to: Et pilotanlegg for karbonfangst. Dette prosjektet får 34,6 millioner kroner i Enovastøtte.

    – Det er et mål for oss å bidra til teknologiutvikling som både reduserer utslipp og tar ned kostnadene, sier Nakstad.