<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Valgt ut i britisk storsatsing

Britiske myndigheter har snevret ned listen over karbonfangst- og lagringsinitiativer som kan få støtte. To av Aker Carbon Captures flaggskipprosjekter er med videre i prosessen.

    Publisert 30. mars 2023 kl. 14.56
    Oppdatert 30. mars 2023 klokken 15.02
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 256 ord
    KAN SMILE: Aker Carbon Capture-sjef Valborg Lundegaard kan smile etter avgjørelsen fra britiske myndigheter. Foto: Siv Dolmen

     

    Aker Carbon Capture har flere ganger fremhevet hvor viktig det britiske markedet innen karbonfangst og lagring kommer til å bli, og torsdag kom selskapet komme med gode nyheter til aksjonærene.

    Som del av energiplanene Powering up Britain, som skal legge grunnlaget for økt energisikkerhet og overgang til nye energikilder, la britiske myndigheter torsdag frem en liste med karbonfangst- og lagringsprosjekter som vil bli vurdert til å motta offentlig støtte.

    På to av prosjektene er Aker Carbon Capture høyst involvert, hvilket fikk aksjekursen til å hoppe 5 prosent torsdag morgen. Hittil i år er kursen opp 18 prosent.

    Kan få støtte

    Det ene prosjekter er BPs Net Zero Teeside Power, et planlagt gassdrevet kraftanlegg hvor Aker Carbon Capture leverer forhåndsstudier til karbonfangstløsningen. Prosjektet vil ha en årlig kapasitet på inntil 2 millioner tonn karbondioksid årlig, som skal lagres i Nordsjøen.

    Det andre prosjektet er Viridors karbonfangst- og lagringsanlegg Runcorn, som skal fange inntil 1 million tonn med CO2 årlig fra et avfallsanlegg, og hvor Aker Carbon Caputre er med i planleggingsfasen.

    Utvelgelsen kommer etter at britiske myndigheter tidligere denne måneden annonserte at det skal bidra med 20 milliarder pund til karbonfangst- og lagringsprosjekter. Storbritannia har som ambisjon å fange mellom 20 og 30 millioner tonn med CO2 innen 2023, og planlegger investeringer opp til 1 milliard britiske pund for å støtte flere industriklynger, ifølge Aker Carbon Capture.

    Aker Carbon Capture har et uttalt mål å signere kontrakter for fangst av 10 millioner tonn med CO2 årlig innen 2025, ambisjonen de selv kaller «10 in 25», men hittil er tallet kun 500.000 tonn.