<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trippel smell for Norske Skog

Norske Skog la frem svakere tall enn ventet, konsernsjefen fikk sparken og et ras i Halden ødela en fabrikkbygning. Det ga et kursfall på over 10 prosent.

    Publisert 27. apr. 2023 kl. 15.46
    Oppdatert 27. apr. 2023 klokken 15.57
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 683 ord
    SJEFSBYTTE I NORSKE SKOG: Etter 13 år i Norske Skog blir Tore Hansesætre (t.v.) ny konsernsjef. Avtroppende konsernsjef Sven Ombudstvedt (midten) og styreleder Geir Drangsland (t.h.). FOTO: NORSKE SKOG

     

    Det ble en begivenhetsrik start på torsdagen for Norske Skog. Det startet med at deler av et fjell raste inn i Norske Skog Saugbrugs papirfabrikk klokken 04.30. 21 personer var inne i bygget på det tidspunktet, men ingen ble skadet. 

    Raset førte imidlertid til store skader på fabrikken og en papirmaskin med en produksjonskapasitet på 260.000 tonn. En annen maskin med kapasitet på 100.000 tonn kan imidlertid fortsette å produsere.

    Klokken 06.55 la selskapet frem kvartalstall som var litt svakere enn ventet. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger endte på 675 millioner kroner, mens det på forhånd var ventet 735 millioner. Fem minutter senere kom så meldingen om at konsernsjef Sven Ombudstvedt går av og at konserndirektør Tore Hansesætre tar over.

    Norske Skog

     

    (Mill. kr)1. kv./231. kv./22
    Driftsinntekter3 3203 590
    Driftsresultat85593
    Resultat før skatt−148593
    Resultat etter skatt−181583

    Aksjemarkedet likte denne cocktailen dårlig. Torsdag ettermiddag var aksjen ned 11prosent til 46,04 kroner. Hittil i år er aksjefallet nå på over 31 prosent.

    Høye marginer

    – Det var tre hendelser som alle kan tolkes negativt. I dagens litt nervøse marked er nok det hovedforklaringen til kursfallet, sier Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen.

    Han understreker imidlertid at det først og fremst var en vedlikeholdsstans i Australasia som forklarer resultatavviket mot konsensus. Down under har selskapet levert en EBITDA på rundt 40 millioner kroner de seneste kvartalene, mens det ble minus 23 millioner kroner i første kvartal.

    – Jeg synes det er et godt kvartal når vi tar hensyn til de markedsmessige utfordringene. Vi leverer tross alt en EBITDA-margin på over 20 prosent. Det er høyere enn Norske Skog i snitt har hatt, og trolig over det vi kommer til å se fremover, sier Ombudstvedt.

    Den avtroppende Norske Skog-sjefen hevder også at lagernedgangen hos kundene den seneste tiden trolig vil føre til økte leveranser i inneværende kvartal.

    Er forsikret

    Når det gjelder raset og den ødelagte fabrikkbygningen, sier Ombudstvedt:

    – Vi er forsikret mot denne type ødeleggelser, og vi har også en business interruption-forsikring som dekker tapt produksjon. Min opplevelse er at dette ikke vil ha så mye å si økonomisk for Norske Skog.

    Dette er ikke første gang Halden-fabrikken blir rammet av en ulykke. I 2011 var det brann der, noe som førte til en fem måneder lang produksjonsstans.

    – Det som skjedde for 12 år siden var mer krevende for oss økonomisk. Den gangen forsvant vi helt ut av markedet, noe som ikke skjer denne gangen. Vi har fortsatt en maskin i produksjon, samtidig som vi har en del magasinpapir på lager. På kort sikt tror vi ikke kundeleveransene vil bli påvirket, sier Ombudstvedt.

    Bedt om å gå

    Sven Ombudstvedt ble sjef for Norske Skog i 2010. Bortsett fra to år mellom 2017 til 2019, der han blant annet var styreleder, har han sittet over 10 år i sjefsstolen. Onsdag kveld fikk han beskjed om at han ikke lenger var ønsket som toppsjef.

    – Norske Skog har fått en ny hovedaksjonær og styreleder, og han har gjort sin vurdering. Det endte med at han har bedt meg om å tre til side, sier Ombudstvedt.

    – Vet du hvorfor du må gå?

    – Det er ikke noe stor dramatikk i dette, og han har foreløpig ikke gitt noen lang forklaring. Det er et valg han har gjort og det er helt greit for meg. Jeg har ikke noe problem med det valget. Det er en del av premisset for den jobben jeg har.

    En god prosess

    Byggma-sjef Geir Drangsland har det seneste året kjøpt seg opp til å bli største aksjonær i Norske Skoger, med en samlet eierpost på rundt 24 prosent. Da han i august i fjor rykket til topps på aksjonærlisten, sa han til Finansavisen:

    «Det er bare å ta seg hatten og gi full honnør til det Norske Skog-ledelsen har utrettet.»

    I mars ble han valgt til ny styreleder, og nå ønsker han et lederbytte. I bilen på vei til Halden sier Drangsland: 

    – Det har vært en god prosess, der vi ble enige om en avløsning. Ombudstvedt skal nå søke nye utfordringer, samtidig som Tore Hansesætre er en dyktig direktør som har hatt ansvaret for de store, tunge konverteringsprosjektene for å styre selskapet over mot emballasjemarkedet.