<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får staten ved sin side i Høyesterett

Regjeringsadvokaten blir partshjelp for Nordic Mining i Høyesterett, mens motparten Arctic Mineral Resources får skogeiernes støtte.

    Publisert 15. mai 2023 kl. 09.41
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 374 ord
    TIL HØYESTERETT: Nordic Mining, ledet av Ivar Fossum. Foto: Iván Kverme

     

    Regjeringsadvokaten har bekreftet at den norske stat blir partshjelp for Nordic Mining-datterselskapet Nordic Rutile (NRU) når saken mot Arctic Mineral Resources (AMR) kommer opp for Høyesterett, går det frem av en børsmelding mandag.

    Sistnevnte anket dommen om mineralrettigheter på Engebø inn for Høyesterett, etter at Nordic Mining vant med saksomkostninger i både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett – dommer som begge var i tråd med driftskonsesjonen gitt av Næringsdepartementet.

    – Nordic Mining fastholder at AMRs påstander er uberettigede. Vi har stor respekt for det norske rettssystemet og lener oss mot at Høyesterett faller ned på riktig avgjørelse. Da blir siste ord i saken satt, sier Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum i en kommentar.

    Et grunnleggende spørsmål i saken gjelder ifølge meldingen statens rett til egne mineraler – det såkalte bergregalet. Standpunktet hos Direktoratet for mineralforvaltning er at statens rett gjelder selve bergarten (den fysiske steinen) som inneholder statens mineral. 

    Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet deler dette synet, og vil for Høyesterett forsvare vedtakene staten har truffet i saken og anføre at Nordic Mining har rett til å ta ut og utnytte malmen på Engebø.

    Skogeiere støtter AMR 

    På den annen side har to av Norges største grunneierorganisasjoner, Norskog og Norges Skogeierforbund som samlet har rundt 35.000 medlemmer, erklært partshjelp til støtte for AMRs anke.

    – Slik partshjelp vil bidra til at svært mange vil se sakens betydning i et større perspektiv, som et ledd i en kamp for å forsvare og bevare privat eiendomsrett, sier AMR-styreleder Arnold Rørholt i en pressemelding.

    AMR hevder dommene i tingretten og lagmannsretten bygger på feil forståelse av hvordan bergverksjussen har utviklet seg historisk. 

    «Et såkalt bergregale som stammer tilbake fra rundt år 1400 inneholder ikke en slik fortrinnsrett», skriver AMR, og viser til sin påstand om at en utvinningsrett til statens mineraler ikke gir noen fortrinnsrett til grunneiers mineraler. 

    «Grunnloven § 97 og § 105 innebærer at man ikke kan innskrenke grunneiernes eiendomsrett ut over den praksis som utviklet seg under bergregalet, det vil si å ta ut og utnytte grunnen der det er en forekomst av statens mineraler, samt eventuelle mindre verdier i grunneiermineraler som grunneier ikke kunne utnytte selv.»

    Høringen i Høyesterett er «tentativt tidfestet» til å finne sted sent i oktober 2023.