<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kan bli byggestans for Freyrs batterifabrikk til høsten

Regjeringen har stilt med 4 milliarder til Freyr, som nå trenger mer for å fortsette byggingen av batterifabrikken i Mo i Rana.

Publisert 29. mai 2023 kl. 12.01
Oppdatert 30. mai 2023 klokken 09.18
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 354 ord
VIL HA MER: Konsernsjef Tom Einar Jensen (t.v.) i Freyr Battery og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i forbindelse med at regjeringen la frem sin batteristrategi hos Freyr i Mo i Rana. Foto: Freyr Battery

Freyr bygger et gigantisk industribygg verdt 17 milliarder kroner i Mo i Rana, som etter planen skal stå ferdig i 2024 eller 2025. 

Til høsten kan imidlertid byggingen bli stoppet. Årsaken er at Freyr venter på mer penger fra staten, skriver NRK.

– Vi holder tilbake videre bestilling av prefabrikert stål og betong i påvente av en avklaring om videre fremdrift, sier driftsdirektør Jan Arve Haugan i Freyr.

Forventer mer midler

Staten har fra før stilt med 4 milliarder kroner i lån og lånegaranti for å få prosjektet i gang.

– Vi har sagt at vi ikke bestiller noe mer utstyr, og at vi gjør ferdig bygget slik at det kan stå trygt, sier Haugan til kanalen.

Freyr har investert 3 milliarder kroner i Mo i Rana, og sier de forstår at byggestansen skaper usikkerhet.

– Vi er opptatt av å komme videre, men vi må respektere at det er en politisk prosess som pågår, og vi har forventninger om at det blir satt handling til ordene.

Freyr har også en identisk fabrikk under bygging i USA, som har fått det passende navnet Giga America. Støtten er langt bedre i USA enn i Norge. Ser man på subsidier, er støttenivået 200 ganger bedre over Atlanteren, skriver NRK.

Vil ikke konkurrere

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier til kringkasteren at han har forståelse for at selskapet nå orienterer seg om hva som skjer i USA og i Europa.

– Regjeringen jobber med å se på hvordan vi skal oppgradere våre virkemidler, og jeg håper at vi har ytterligere avklaringer frem mot sommeren.

Vestre sier han håper Freyr ikke stopper prosjektet i Nordland, som etter planen skal skape eksportinntekter og en mengde arbeidsplasser.

På spørsmål fra NRK om regjeringen kan nærme seg en tilsvarende pakke som man har i USA, svarer han:

– Vi har aldri konkurrert i Norge på å være billigst eller mest subsidiert. Vi har konkurrert på kompetanse, norsk arbeidskraft, ren og rimelig energi og verdensmestere på høy produktivitet.

Finansavisen siterte NRK på at Freyr stanser byggingen av fabrikken. Ifølge Freyr dreier det seg om en mulig stans til høsten. Finansavisen rettet feilen mandag 29. mai kl. 14.57.