<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stålaksje til himmels

U.S. Steel-kursen var mandag ettermiddag opp med 25 prosent, etter at stålprodusentenmottok et oppkjøpsbud. Tesla-aksjen falt derimot.

Publisert 14. aug. 2023 kl. 16.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
VURDERER STRATEGISKE ALTERNATIVER: Flere rivaler skal være interessert i å ta over U.S. Steel, Foto: Bloomberg

U.S. Steel var mandagens store vinner på New York-børsen. Ved firetiden var aksjekursen opp med 25 prosent, etter at en annen stålprodusent, Cleveland-Cliffs, bød 7,3 milliarder dollar for virksomheten. Styret avslo forslaget og vurderer «strategiske alternativer», inkludert salg til en annen rival. Pittsburgh-baserte U.S. Steel var blant de opprinnelige selskapene i S&P 500-indeksen, men ble fjernet fra indeksen i 2014.

Teslas aksjekurs var derimot ned med 2 prosent. Elbilprodusenten meldte at prisen på enkelte Model Y-versjoner skal senkes med 14.000 yuan i Kina, som står for rundt halvparten av Teslas omsetning.

En annen gigant, Apple, fikk et beskjedent kursløft, selv om hovedleverandøren Foxconn senket sin prognose for årets omsetning, grunnet laber etterspørsel etter smarttelefoner. Den taiwanske elektronikkprodusenten forklarte svekkelsen med pengepolitiske innstramninger, geopolitisk konflikt og inflasjon.

I de seneste ukene har det utrolig nok vært mer «action» i rentemarkedet enn på børsene. Et indeksfond som investerer i 30-årige amerikanske statsobligasjoner og handles med symbolet «UTHY» har stupt mer enn 6 prosent på en måned og er nå 9 prosent mindre verdt enn ved utgangen av fjoråret. Avkastningen de seneste fem årene er minus 10 prosent, som følge av at Fed har skrudd opp rentene og begynt å reversere sitt program med støttekjøp av obligasjoner.

På makrofronten kom det PPI-tall fra Europas største økonomi. Mens både konsum- og produsentprisindeksen steg i USA i juli, var de tyske grossistprisene ned med 2,8 prosent på et år. Fallet var imidlertid 0,1 prosentpoeng mindre enn i juni.

Tirsdag blir det servert ytterligere statistikk som kan påvirke børsutviklingen, Blant annet publiserer USA tall for importprisene og detaljhandelen i juli, samt en spørreundersøkelse fra delstaten New Yorks industrisektor. De to førstnevnte ventes å ha økt med henholdsvis 0,2 og 0,4 prosent på årsbasis, mens økonomene tror «Empire State Manufacturing Survey» vil vise fallende produksjon i august.