– Vi ser voldsom interesse i USA
Norsun gigantinvestering i USA rykker stadig nærmere. Nå har solenergiselskapet sikret seg en ny potensiell storkunde.

For under to uker siden gikk solenergiselskapet Norwegian Crystal i Glomfjord konkurs. Det betyr at Norsun er det eneste gjenværende norske selskapet som produserer silisiumingoter og wafere.
Til tross for mange tunge år har selskapet, med en fabrikk i Årdal, klart å holde hodet over vann. Og nå er det vekst som gjelder for selskapet som ble etablert av seriegründer Alf Bjørseth i 2005.
I juli ble Norsun tildelt 600 millioner kroner fra EUs innovasjonsfond til investeringer i Europa. I USA er det den enorme støttepakken som går under navnet Inflation Reduction Act (IRA) som kan bidra til en amerikansk fabrikk.
Etter at selskapet i forrige måned hentet 90 millioner kroner i ny egenkapital, sa styreleder John Andersen at Norsun hadde omfattende vekstplaner på begge sider av Atlanterhavet.
«Kundeinteressen for våre wafere er stor både i Europa og USA. Men det som skiller USA og Europa akkurat i dag, selv etter tildelingen fra EUs innovasjonsfond, er at rammebetingelsene i USA er mer klarlagt. Det er derfor lettere for oss å vurdere en investering i USA,» sa Andersen da.
Norsun
* Ble etablert av seriegründer Alf Bjørseth i 2005.
* Har fabrikk i Årdal med en produksjonskapasitet på 1 gigawatt monokrystallinske silisiumwafere. Disse waferne brukes deretter til å produsere solceller som settes sammen til solpaneler/moduler.
* Har i dag rundt 210 ansatte. Erik Løkke-Øwre er adm. direktør.
* Mellom 2008 og 2018 var tapene fra driften på rundt 1,7 milliarder kroner. I 2021 ble bunnlinjen på minus 811 millioner kroner etter en nedskrivning på nesten 600 millioner.
* Nysnø Klimainvesteringer og et ESG-fond til ABN Amro er de to største aksjonærene. Begge eier drøye 18 prosent av aksjene.
– Voldsom interesse
Styrelederen hevdet videre at en investeringsbeslutning om et anlegg med en kapasitet på rundt 5 gigawatt (GW) i USA ligger først i løypa. Et slik anlegg vil koste «noen milliarder» å bygge, og vil femdoble selskapets produksjonskapasitet.
Nå har selskapet inngått en intensjonsavtale som kan ende opp med «betydelige» waferleveranser til amerikanske Silfab Solar. Dermed rykker en investeringsbeslutning i USA stadig nærmere.
– Dette er nok et eksempel på den voldsomme interessen vi ser i USA for å etablere en ny verdikjede innenfor solenergi, sier Andersen.
– Vi har nå interesse fra kunder som vil kjøpe mer enn 20 GW fra vår fabrikk i USA. Det er langt mer enn vi planlegger å produsere så nå går vi inn i en prosess der vi forhandler om detaljene i enkeltavtalene. Det betyr at vi fremover skal gå fra intensjonsavtaler til forpliktende salgsavtaler, legger han til.
Håndfull selskaper
Akkurat som Norsun har også Silfab Solar planer om å benytte seg av IRA til å bygge opp produksjonskapasitet. Silfab skal i første omgang utvide solcellekapasiteten med 1 GW og modulkapasiteten med 1,3 GW.
– Hvor mange potensielle kunder har Norsun?
– Det er rundt en håndfull med selskaper som til sammen vil kjøpe mer enn 20 GW av oss. Dette er stort sett selskaper som Norsun har erfaring med gjennom flere år.
– IRA er et rammeverk som er fastlagt frem til 2030. Det er derfor viktig for selskapene å komme i gang raskest mulig. Men for å komme i gang, må selskapene enten ha sikret seg leveranser, eller for vår del salgskontrakter. Det er det som nå skjer i et hurtig tempo, sier Andersen.