<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tomra stiger på ny pantelov

Regjeringen i Polen har fremlagt en ny pantelov. Landet kan gjenvinne 12 milliarder drikkeflasker hvert år, mener Tomra.

Publisert 15. sep. 2023 kl. 10.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 213 ord
NY LOV I POLEN: Regjeringen har publisert en ny lov om pant. Den vi vil tre i kraft i 2025. Foto: Eivind Yggeseth

 

Regjeringen i Polen har publisert en lov om et system for pant og retur. Loven pålegger pant på engangsplastflasker opp til 3 liter, gjenbrukbare glassflasker opp til 1,5 liter og metallbokser opp til 1 liter. Dette trer i kraft fra 1. januar 2025.

Tomra-aksjen stiger opp rundt 4 prosent med høy omsetning på nyheten. 

«Vi er fornøyd med at regjeringsrepresentanter, industri og forbrukere har anerkjent fordelene med denne løsningen. Forutsatt et innsamlingsnivå på 90 prosent på drikkevareemballasje, som vi kan oppnå i Polen gjennom pantesystemet, kan nasjonen gjenvinne mer enn 12 milliarder drikkevarebeholdere for resirkulering hvert år», skriver Tomra.

Nå venter det forhandlinger om hvem som blir operatør. Én eller flere selskaper vil gjennomføre registrering og skaffe alle nødvendige tillatelser og lisenser for å garantere et operativt pantesystem. Det er også nødvendig med avtaler mellom deltakerne i systemet.

— Flyplassene renner over

I dag blir mindre enn 50 prosent av drikkevareemballasjen samlet inn og gjenvunnet i Polen. Effektene av dette kan sees som søppel i gatene, i skogene og langs strendene, ifølge Tomra.

«Fyllplassene renner over. Dette vil endre seg med innføringen av et pant- og retursystem,» sier Anna Sapota, visepresident for Øst-Europa Nord hos Tomra.

Tomra leverte i andre kvartal en omsetning på 3,88 milliarder, dette er en vekst på 27 prosent år over år, valutajustert ble veksten 14 prosent.