<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Langt svakere enn ventet fra Yara

Yara fikk en EBITDA før engangsposter på 396 millioner dollar i tredje kvartal. På forhånd var det ventet 630 millioner dollar.

Publisert 20. okt. 2023
Oppdatert 20. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 283 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara. Foto: Reuters

 

Saken oppdateres 

– Resultatet for tredje kvartal ble negativt påvirket av sterk prisnedgang, sammenlignet med samme tid i fjor, noe som presser marginene for hele bransjen. Selv om de underliggende etterspørselsdriverne for bransjen er positive, påvirkes nitrogenmarkedene av den geopolitiske situasjonen og volatilitet i råvaremarkedet, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

Gjødselprodusenten leverte et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA), og engangsposter, på 396 millioner dollar i tredje kvartal. Ifølge estimater selskapet selv har hentet inn, var det ventet en EBITDA på 630 millioner dollar.

Yara

(Mill. USD)3. kv./233. kv./22
Driftsinntekter3.8626.222
Driftsresultat103787
Resultat før skatt12533
Resultat etter skatt2402

I samme kvarta i fjor endte EBITDA på 1.001 millioner dollar.

– Krig, geopolitisk ustabilitet og klimakrisen har stor påvirkning på verdens matsikkerhet. Det er derfor viktigere enn noen gang å verne om Europas strategiske autonomi innen mat og gjødsel, samtidig som vi akselerer det grønne skiftet så vi kan avkarbonisere europeisk landbruk og industri, sier Holsether.

Positive drivere

Yara skriver i kvartalsrapporten at til tross for at det europeiske nitrogenmarkedet har hatt en tregere start enn vanlig på den nye sesongen, er de underliggende driverne positive for sesongen som helhet. 

«Landbruksforholdene er positive og bransjekonsulenter estimerer økt kornproduksjon i 2023/24, til tross for tørke i flere regioner tidligere i år. Selv om forholdstallet mellom matvarepriser over gjødselspriser gikk ned i tredje kvartal, er det fortsatt høyere enn historisk snitt,» skriver Yara. 

«Vi ser også en økning av optimal applikasjonsrate sammenlignet med 22/23-sesongen. Som ellers er det vanskelig å estimere fordeling og timing av leveranser for den fulle sesongen på nåværende tidspunkt, men det er risiko for nye produksjonsjusteringer dersom etterspørselen i Europa fortsetter å være svak,» står det videre.