<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardskrell for Hydro

Hydro leverte en bunnlinje i tredje kvartal som var over 7 milliarder kroner svakere enn i samme periode i fjor.

Publisert 24. okt. 2023 kl. 07.02
Oppdatert 24. okt. 2023 klokken 08.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 394 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro. Foto: Terje Pedersen

 

– Hydro møter nedgangen i markedet med håndfaste tiltak. I Hydro Extrusions og resirkuleringsvirksomheten bruker vi vår produksjonsfleksibilitet og tilpasningsevne til å håndtere fallende etterspørsel, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

Aluminiumsgiganten hadde en justert driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 3.899 millioner kroner i tredje kvartal 2023. Det var en nedgang fra 9.721 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Ifølge estimater selskapet selv har hentet inn var det ventet en justert EBITDA på 4.049 millioner kroner.

Helt nederst i regnskapet viste bunnlinjen et minusresultat på 625 millioner kroner. I tredje kvartal i fjor var resultatet på 6,6 milliarder kroner. På ett år har dermed selskapet opplevd en resultatforverring på over 7 milliarder kroner.

Hydro

(Mill. kr) 3. kv./23 3. kv./22
Driftsinntekter 45.220 54.908
Driftsresultat −323 7.670
Resultat før skatt 55 8.166
Resultat etter skatt −625 6.676

«Lavere salgspriser på aluminium og alumina, lavere volumer i Extrusions og resirkuleringsvirksomheten, redusert CO2-kompensasjon og donasjoner til flerårige prosjekter i Brasil hadde negativ innvirkning på resultatet, som delvis ble utliknet av lavere råvarekostnader,» skriver Hydro i rapporten.

Lavere etterspørsel

Hydro opplyser videre at den økonomiske veksten har møtt utfordringer i tredje kvartal 2023 fra hurtige pengeinnstramminger, som har lagt press på forbruket i husholdningene og investeringer i næringslivet. 

«Etterspørselen etter primæraluminium fortsatte nedgangen inn i tredje kvartal, samtidig som den kinesiske etterspørselen er høyere enn ventet som følge av stor etterspørsel i fornybar- og elbilsegmentene,» hevder selskapet.

Den globale etterspørselen har fortsatt vært svak i boligbygg- og industrisegmentene, mens etterspørselen i bilsegmentet har vært mer stabil. I Nord-Amerika har det imidlertid vært en nedgang i lastebil- og bilproduksjonen, noe som også kan bli ytterligere påvirket av streiken til United Auto Workers (UAW).

– Til tross for svingninger i markedet og geopolitisk uro, er det lovende utsikter for aluminium på lang sikt. Innen 2030 forventer Hydro betydelig vekst for aluminium, drevet av elbiler, energieffektive bygg og aluminium i infrastruktur som skal støtte det grønne skiftet, sier Aasheim.

Hydro fortsetter arbeidet med å frigjøre likvide midler og redusere arbeidskapitalen, og har hittil i år frigjort mer enn fire milliarder kroner. Det har dessuten vært god fremdrift i Hydros forbedringsprogram i kvartalet, og forbedringene knyttet til kommersielle ambisjoner har allerede overgått målet for 2023.