<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mercedes og Meta blant torsdagens børstapere

Bilprodusenten sliter med knallhard konkurranse i elbilmarkedet, redusert kjøpekraft blant potensielle kjøpere og problemer i forsyningskjeden. Også Meta-kursen falt.

Publisert 26. okt. 2023 kl. 16.11
Oppdatert 26. okt. 2023 klokken 16.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
OMSETNINGEN SYNKER: Mercedes-Benz meldte torsdag om et inntektsfall på 1,4 prosent i tredje kvartal. Foto: Bloomberg

Mercedes-Benz-aksjen sank med 6 prosent, etter at bilprodusenten varslet at etterspørselen rammes av inflasjon, renteoppgang og geopolitisk usikkerhet. I tillegg kommer knallhard priskonkurranse i elbilmarkedet, samt vedvarende problemer i forsyningskjeden. Kvartalets driftsresultat på 4,8 milliarder euro var ned med 6,8 prosent på et år, men likevel en hårsbredd over konsensusestimatet. Samtidig krympet topplinjen med 1,4 prosent.

For Standard Chartered, en av Storbritannias største banker, ble kursfallet 11 prosent. Nedturen skyldtes skuffende tall for tredje kvartal, da aksjeposten i China Bohai Bank ble nedskrevet med 697 millioner dollar. Dessuten kom avsetninger til utlånstap på 294 millioner dollar, hvorav nesten to tredeler var knyttet til kinesisk næringseiendom. Finansdirektøren påpekte at Kinas økonomiske vekst ventes å hente seg kraftig inn i de neste par årene, noe som burde bidra positivt til den Asia-fokuserte bankens inntjening.

Den virkelig store taperen i Europa var imidlertid Siemens Energy, der en tredel av børsverdien forduftet. Selskapet søker nå krisehjelp fra de tyske myndighetene, og det er trolig snakk om opptil 15 milliarder euro. Problemet er at defekte vindturbindeler produsert av datterselskapet Siemens Gamesa medfører årevis med store tap, samtidig som kapital trengs for å levere på ordrer i andre Siemens Energy-virksomheter.

I USA la Meta Platforms onsdag kveld frem overraskende topp- og bunnlinjetall. Ved firetiden torsdag var aksjen likevel ned med 6 prosent, trolig fordi finansdirektør Susan Li advarte at Midtøsten-konflikten ligger an til å ramme reklamesalget.

På makrofronten ble det kjent at USAs BNP i tredje kvartal vokste med en annualisert 4,9 prosent, opp fra 2,1 prosent i den foregående perioden og mer enn noen gang siden andre kvartal 2021. På forhånd hadde økonomene ventet 4,7 prosent. Enorm finanspolitisk stimulans bidro til oppturen, mens Feds rentehevinger trakk ned. De føderale myndighetenes budsjettunderskudd for regnskapsåret som ble avsluttet 30. september utgjorde utrolige 6,7 prosent av fjorårets BNP.