<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hetses av Palestina-aktivister

Norske næringslivsledere blir hengt ut i anonym plakataksjon i Oslo. Påstanden er at toppene selger våpen til folkemord i Midtøsten.

Publisert 30. okt. 2023 kl. 08.18
Oppdatert 2. nov. 2023 klokken 08.24
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 548 ord
SPISSET BUDSKAP: Finansavisen har observert to plakater der norske næringslivsledere blir uthengt. Foto: Anders Horntvedt

– Det som står på plakaten er direkte feil. Kongsberg har aldri solgt våpen til Israel. Vi har ytringsfrihet og enhver må ha lov til å ytre sin mening, men dette er direkte usant.

Slik responderer Ronny Lie, kommunikasjonssjef i Kongsberg Gruppen, når Finansavisen viser ham bilde av plakater som står hengt opp på lyktestolper i hovedstaden.

På én plakat er det bilde av Geir Håøy (57), konsernsjef i Kongsberg Gruppen, et børsnotert selskap innenfor teknologi og forsvarsindustri.

Der står det «Jeg lager våpen til folkemord i Palestina». 

Håøy har jobbet i Kongsberg-konsernet siden 1993. Han har tidligere vært sjef for divisjonen Kongsberg Maritime, og vært sjef for konsernets virksomhet i Singapore og Sør-Korea. 

Selskapet har de seneste månedene kunngjort flere kontrakter med blant andre Polen og USA, men ikke med Israel.

Ikke markert med avsender

Samme tekst står over et bilde av Dag Schjerven (69), styreleder i Raufoss-baserte Nammo, som lager ammunisjon og rakettmotorer.

Han har fartstid fra Dyno Industrier, VingCard og Wilhelmsen Maritime Services, og han har vært styreleder i børsnoterte Scana.

Børsnoterte Kongsberg Gruppen eier omtrent en fjerdedel av Nammo gjennom sitt eierskap i finske Patria, der det norske industrikonsernet sitter på halvparten av aksjene.

Finansavisen er ikke kjent med omfanget av aksjonen, men torsdag morgen observerte vi to plakater der norske næringslivsledere blir uthengt. De befant seg på Jernbanetorget utenfor Oslo Sentralstasjon.

Plakatene er ikke signert eller på annen måte markert med avsender.

I OMRÅDE MED STOR TRAFIKK: Plakatene var hengt opp på Jernbanetorget utenfor Oslo Sentralstasjon. Foto: Anders Horntvedt

– Har ikke kjennskap

Line Khateeb i Palestinakomiteen har siden krigsutbruddet markert seg som en kraftig kritiker av Israel. 

Organisasjonen benytter folkemord-begrepet om Israels angrep på Gaza-stripen, og den har engasjert seg i tematikken norsk-israelsk våpensamarbeid.

Khateeb avviser imidlertid at Palestinakomiteen står bak.

– Til plakatene så har jeg ikke kjennskap til hvem som har laget dem, og jeg kan ikke bruke tid på å spore opp hvem som står bak, fastslår hun.

– KJENNER IKKE TIL AKSJONEN: Palestinakomiteens leder Line Khateeb holder appell under en demonstrasjon ved Jernbanetorget i Oslo. Foto: NTB

– Det er ganske mange som er engasjert og ønsker å stoppe krigen som utspiller seg og det pågående folkemordet i Gaza. Vi er blitt kontaktet av små og store organisasjoner, kunstnettverk, ungdomspartier og andre som vil bidra, og folk organiserer veldig mye på egen hånd, legger Khateeb til.

Hun vil ikke svare på spørsmål om aksjonen er et OK virkemiddel.

– Er det faktamessig hold i påstanden på plakaten?

– Når det gjelder norsk våpenproduksjon og samarbeid med Israel så har Kongsberg Gruppen direkte samarbeid med den israelske våpenprodusenten Rafael, som er eid av den israelske staten, og som også produserer klasevåpen, svarer hun.

– Ellers er det meste samarbeidet indirekte, gjennom datterselskaper eller andre våpenprodusenter i USA, legger hun til.

KONGSBERG-VETERAN: Geir Håøy har jobbet i Kongsberg Gruppen siden 1993, og var tidligere sjef for avdelingen Kongsberg Maritime. Foto: Anders Horntvedt

 – Usmakelige

Nammo er imidlertid ikke glad for hetsen.

– Vi synes plakatene er usmakelige. Dette er både usant og tåpelig. Vi har ytringsfrihet i Norge, og det skal vi være glade for. Men å komme med denne typen beskyldninger mot vår styreleder er meningsløst, sier Thorstein Korsvold, pressekontakt i Nammo.

– Så får vi legge til at Norge ikke selger våpen til Israel. Det har våre folkevalgte bestemt, legger han til.