<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bilkjempe truer med nedskjæringer etter nye utslippskrav

Stellantis vurderer å kutte opptil 3.500 stillinger i USA på grunn av strengere utslippsstandarder.

Publisert 9. des. 2023 kl. 11.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 350 ord
KUTTER: Stellantis og konsernsjef Carlos Tavares vurderer å gjennomføre store nedskjæringer i USA etter nye utslippskrav.  Foto: Bloomberg

Stellantis sier at de kan komme til å kutte rundt 3.500 arbeidsplasser ved to Jeep-produksjonsanlegg i USA, skriver Bloomberg.

Ifølge bilkjempen kommer kuttene  som en respons på at det er blitt innført strengere utslippsstandarder i flere stater, som forventes å bremse salget av bensindrevne kjøretøy.

Kutter 1.200 i Ohio

Til å begynne med vil det bli kuttet 1.200 stillinger i begynnelsen av februar ved et monteringsanlegg for Jeep i Toledo, Ohio, hvor de blant annet produserer SUV-en Jeep Grand Cherokee og hybrider.

Samtidig har selskapet varslet at opptil 2.455 stillinger kan ryke i Michigan ved et anlegg i Detroit. Imidlertid antyder Jodi Tinson, talsperson for Stellantis i Nord-Amerika, at de endelige tallene for begge stedene sannsynligvis vil være lavere på grunn av «kompleksiteten i vår avtale med organisert arbeidskraft.»

Bilprodusentene har motsatt seg Biden-administrasjonens innsats for å øke drivstoffeffektiviteten og fremskynde overgangen til elektriske kjøretøy. Bransjeorganisasjoner har sagt at strengere regler vil koste dem milliarder i bøter, samtidig som forhandlere advarer om at etterspørselen etter elektriske kjøretøy avtar.

KUTTER: Opptil 1.200 ansatte kan miste jobben ved Stellantis-anlegget i Toledo, hvor ansatte var tatt ut i streik i høst og selskapet blant annet produserer Jeep Grand Cherokee. Foto: Bloomberg

Jakter kostnadskutt etter streik

Nedskjæringene kommer som en del av en større trend blant de store bilprodusentene i Detroit, som alle ser på kostnadsreduksjoner etter å ha inngått avtaler med rekordstore lønnsøkninger etter streiker fra United Auto Workers. Den historiske bilstreiken varte i seks uker og kostet GM, Ford og Stellantis mange milliarder. Men til slutt ble det likevel enighet etter at bilprodusentene godtok en lønnsøkning på 25 prosent til de ansatte, i tillegg til levekostnadsjusteringer, samt selskapene måtte gi etter på jobbsikkerhet for de ansatte. 

Stellantis ble opprettet i 2021 da PSA-gruppen og Fiat Chrysler fusjonerte. Til sammen har bilprodusenten 15 merker under paraplyen, etter at de kjøpte seg inn kinesiske Leapmotor i november.