<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pareto går fra svarte natta til kursfest

Svarte natta, sa Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen om Elkem-resultatene for tre måneder siden. Nå spår han kursfest.

Publisert 8. jan. 2024 kl. 13.11
Oppdatert 10. jan. 2024 klokken 10.57
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 622 ord
OPPTUR: Konsernsjef Helge Aasen i Elkem har sett aksjekursen stige over 30 prosent fra bunnen. Mandag kom to nye analyser som spår videre oppgang. FOTO: Thomas Bjørnflaten

Elkem-aksjen har svingt voldsomt det seneste året. Sammenlignet med for ett år siden er aksjen ned neste 40 prosent, mens den er opp godt over 30 prosent siden bunnen i fjor høst. 

Mandag kom både Pareto Securities og SpareBank 1 Markets ut med nye analyser på silisium- og silikonprodusenten som tyder på at den videre ferden er oppover.

Begge meglerhusene hever kursmålet til henholdsvis 26 og 30 kroner, og roper kjøp. Midt på dagens mandag er Elkem-aksjen opp 5,6 prosent til 21,72 kroner. De to meglerhusene spår dermed aksjen opp henholdsvis 20 og 40 prosent.

– Den sykliske nedturen som startet i 2022 har vært den lengste i denne industrien siden 1990-tallet. I fjerde kvartal ser vi en liten økning i etterspørselen, noe som kan indikere at oppturen nærmer seg, sier Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen, som er den mest optimistiske av de to analytikerne.

LØFTER KURSEN: Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen hever Elkem-kursmålet fra 25 til 30 kroner. FOTO: Iván Kverme

- Svarte natta

Da Elkem la frem tredjekvartalstall i slutten av oktober, endte bunnlinjen på minus 434 millioner kroner. Aksjen stupte samme dag med 7,8 prosent til 16,37 kroner. Sivertsen omtalte kvartalet som «svarte natta»:

«Det er svak etterspørselen over hele rekka, samtidig som Elkem sier at elbilprodusentene bruker substitutter for silikon. Det gjør dette bare enda verre.»

Nå sier han: 

– Elkem prises i dag til en pris/bok på 0,5. Den lave prisingen gjør at vi ser for oss en solid reprising av selskapet når etterspørselen kommer tilbake, legger han til.

Heller ikke Elkem-sjef Helge Aasen var spesielt optimistisk i oktober.

«Nå har vi fått en kraftig korreksjon. Det var ikke uventet, men den har vart lenge, og det er uvanlig. Vi har nå hatt fallende markeder siden fjerde kvartal i fjor, og det er lenge siden jeg har vært med på en så lang nedtur.»

«Jeg ser tegn til at markedene flater ut, men jeg ser ingen tydelige tegn til at ting skal snu allerede i fjerde kvartal. Men markedene vil jo komme opp igjen på et tidspunkt, såpass vet vi som har vært med på dette en stund.»

Trenger ikke mye

Nå ser imidlertid både Sivertsen og Ole-Petter Sjøvold i SpareBank 1 Markets tegn til bedring. Sjøvolds tittel på den nye analysen er «Better days are coming».  

BEDRE TIDER: Analytiker Ole-Petter Sjøvold i SpareBank 1 Markets venter resultathopp for Elkem. FOTO: Thomas Bjørnflaten

I den peker han på at silisiumprisene har steget 18 prosent siden bunnen  i november. I tillegg forventes det at Elkems kostnadskuttprogram i silikonvirksomheten vil gjøre at denne delen nærmer seg break even i fjerde kvartal, og at det deretter vil skje en marginforbedring i 2024.

– Vi estimerer et resultat pr. aksje på 3,60 kroner i 2025. Det er 45 prosent høyere enn konsensus. Men det gir likevel bare en avkastning etter skatt på investert kapital (ROIC) på 8,3 prosent, noe som er godt under Elkems gjennomsnitt på 13,5 prosent. Vi trenger med andre ord ikke å forvente så mye for å se en stor oppside i aksjen, sier Sjøvold.

Elkem opplevde en vanvittig opptur under energikrisen i 2022. Selskapet leverte det året et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 12,8 milliarder kroner. Med ett kvartal av fjoråret igjen å rapportere, venter de to analytikerne at fjorårets EBITDA kommer inn på mellom 3,7 og 3,8 milliarder kroner.

2024 ser heller ikke ut til å bli et spesielt bra år for Elkem. Sjøvold spår en EBITDA på 3,8 milliarder kroner, mens Sivertsen venter 4,2 milliarder. I 2025 spår imidlertid begge analytikerne at inntjeningen får seg et solid løft til henholdsvis 6 og 6,5 milliarder kroner. Selv om dette er rundt det halve av hva som ble oppnådd i 2022, er det i et historisk perspektiv et bra Elkem-resultat.